(VIDEO) Predstava „Pluća“ premijerno izvedena pred nikšićkom publikom

U Nikšićkom pozorištu premijerno je izvedena predstava „Pluća“, kojom je počela nova pozorišna sezona 2023/2024.

Predstava „Pluća“ rađena je po tekstu savremenog britanskog dramskog pisca i reditelja Dankana Mekmilana, koji se u svojim komadima bavi modernim sociopolitičkim temama.

Tema ove duodrame su muško-ženski odnosi, problemi sa kojima se suočavaju mladi bračni parovi, nesnađenost u društvenom trenutku, socijalna i egistencijalna nesigurnost, što sve utiče na zapitanost da li u svijetu, ovakvom kakav je, stvarati novi život.

Svoju praizvedbu „Pluća“ su imala 2011. godine u Vašingtonu, i od tada su doživjela 40 produkcija na mnogim pozorišnim svjetskim scenama. U našem regionu premijeru je imala u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, izazivajući veliko interesovanje publike i pozitivne ocjene kritike.

Prvi put se postavlja u Crnoj Gori, upravo, u Nikšićkom pozorištu kroz rediteljski rukopis Andreja Nosova, koji je režirao više od dvadeset nagrađivanih i dugo igranih predstava u pozorištima u Srbiji i regionu, a prepoznat je kao borac za pozorište kroz nezavisnu pozorišnu produkciju i umjetničku fondaciju.

Veoma je zadovoljan premijerom predstave i glumačkom igrom, što potvrđuje reakcija publike.

Zadovoljni su bili i Maja Stojanović i Stevan Vuković, glumci Nikšićkog pozorišta, kojima su bile povjerene uloge. U sat i 40 minuta igre, ispunili su očekivanja publike i to kroz dramaturški izuzetno zahtjevnu formu, kakva je duodrama za kojom je tragalo Nikšićko pozorište.

Svojim ulogama bude, u svakome od nas, zapitanost kako donosimo odluke u našim malim životima, koliko smo dobri ljudi i da li kao roditelji imamo pravo da zarobimo nove generacije u starim problemima, tako se sa bitke za nove generacije prelazi u bitku za bolje roditeljstvo.

Prevod komada „Pluća“ uradio je Ivan Vuković, u projektu su angažovani: Vesna Sušić, scenografkinja, Marija Marković, kostimografkinja i Nemanja Calić, dizajna svjetla.

Repriza predstave „Pluća“ je večeras u 20h

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA