(VIDEO) Posthumno djelo Dragana Radulovića ”Iščašene bajke” predstavljeno u Nikšiću

Posthumno djelo Dragana Radulovića ”Iščašene bajke”, u izdanju Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva i Fondacije “Dragan Radulović”, predstavljeno je u Nikšiću.

Nekada popularni mjuzikl, koji je i prvi TV mjuzikl rađen u Crnoj Gori, prošle godine dobio je svoju štampanu verziju. Tekst je adaptirala književnica i doktorka filoloških nauka, esejistkinja i književna kritičarka, Svetlana Kalezić-Radonjić, koja je lično vezana za originalni serijal kroz hor ,,Zvjezdice“, s kojim je učestvovala u kreiranju ovog popularnog dječijeg programa emitovanog krajem prošlog vijeka.

Kalezić-Radonjić je, na promociji u Nikšiću, govorila o procesu rada na adaptaciji audio-materijala i njegovoj transformaciji u pisani tekst, fokusurajući se na izazove sa kojim se pritom suočila, poput interpunkcije, transkripcije audio sekvenci, prilagođavanju materijala zahtjevima dramskog teksta u stihovima.

„Iščašene bajke“ čine kombinaciju lirike, epike i drame i odstupaju od standardnog bajkovnog stila. Njihov narativ karakterističan je za jezik savremenog doba, u koji autor inkorporira mnoštvo žargonskih i kolokvijanih izraza bliskih generacijama koje su odrastale osamdesetih i devedesetih, ističe Kalezić- Radonjić.

Knjiga “Iščašene bajke” dio je edicije „Zublja“, u okviru koje Zavod za udžbenike objavljuje originalna književna djela za djecu i mlade, istakla je Nađa Durković, savjetnica za izdavaštvo u ZUNS-u.

Gosti promocije, koju je u gradu pod Trebjesom organizovala Narodna biblioteka Njegoš, bili su učenici osnovnih škola iz Nikšića.

Mina Gezović
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA