(VIDEO) Pjesnikinja Nataša Lalatović otvorila „Krug“ svoje poezije nikšićkoj publici

Nataša Lalatović, „nikšićka pjesnikinja posebnog duha“, u prostorijama Tehnopolisa upriličila je autorsko veče pod nazivom „U krugu Natašine poezije“, a po naslovu njene zbirke „Krug“.

U krug njene poezije upleteni su bili svi: učesnici ovog svojevrsnog muzičko-poetskog doživljaja i publika, zaljubljenici poezije i sami proučavaoci književnosti, stvaraoci drugih pisanih i umjetničkih formi.

U svijet kruga Natašine poezije prisutne je uvukao zvuk violine, koju je veoma sugestivno svirala Nađa Spasojević, maturantkinja Škole za srednje muzičko obrazovanje „Dara Čokorilo“ a druženje sa prijateljima pjesnikinja je otpočela biografskom pjesmom „Kostrijet“.

Pjesnikinja Sava Radulović, koja se zalaže da poezija zadobije što adekvatnije mjesto u Nikšiću, ocijenila je da Art klub „Prvo pismo“ – organizator pomenutog događaja, svjedoči da poezija nije umrla, već da njeno vrijeme tek dolazi. Uz pjesnike koje čuva od zaborava, a po kojima je Nikšić poznat, ovaj književni klub ukazuje na stvaraoce našeg vremena, naročito mlade autore kojima je potreban vjetar u leđa.

O poeziji i poeziju Nataše Lalatović kroz zbirku „Krug“, koju je stvarala trideset godina, govorio je profesor svjetske književnosti Mihailo Perošević. Osvrnuvši se na simboliku kruga, kako je imenovan pjesnički prvenac Nataše Lalatović, ocijenio je da je u pitanju izuzetna zbirka poezije koju, pored ostalog, odlikuje organsko jedinstvo.

Svoje stihove, na upečatljiv način, kazivala je Nataša Lalatović. Publika je bila u prilici da čuje dirljivu interpretaciju pjesme, koju je autorka posvetila prvom čedu, a saopštila je ćerka Larisa, dok je rukovoditeljka Art kluba „Prvo pismo“ pročitala jednu Natašinu pjesmu na ruskom jeziku.

Pjesnikinja je saopšila da ne može da priča o svojoj poeziji, već da o njoj i sebi govori svojim pjesmama, te da su joj veoma bliski stihovi Branka Miljkovića „izabrao si put i putuješ ga u sebi“.

„Ako bih definisala poeziju i njenu vrijednost u mom životu, onda bi to bilo: Poezija = život = radost = bol. Jedan poetski krug se zatvorio, otvara se drugi“, navela je Lalatović.

Pročitala je pjesmu koja najavljuje njenu sledeću zbirku.

Događaj je održan u okviru majskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Art klub „Prvo pismo“ novi događaj najavljuje za ponedeljak, 3. jun, kada će biti održano veče pod nazivom „Teatar iskrenosti“ sa Stefanom Simićem, piscem iz Beograda.

Senka Čolović Šumić

foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA