(VIDEO) Pjesnik i kantautor Mladen Cicović predstavio se nikšićkoj publici

Javna ustanova (JU) Muzeji i galerije Nikšić je u saradnji sa Narodnom bibliotekom (NB) „Sveti Sava“ Aranđelovac u Gradskoj kući organizovala poetsko-muzičko veče pjesnika i kantautora Mladena Cicovića iz Aranđelovca, koji se uz zvuk gitare i pjesme iz svojih knjiga „Semenka pije sve“, „Zvižduk iz kostiju“ i „Vir“ po prvi put predstavio nikšićkoj publici.

Vesna Proković, urednica kulturnog programa NB „Sveti Sava“ ovom prilikom je sa Cicovićem razgovarala o počecima njegovog stvaralaštva, bendovima u kojima je svirao u svojim srednjoškolskim danima i izvorima inspiracije, koju, kako navodi Cicović, nalazi u svemu što ga okružuje.

Prisutnima se obratila i Vesna Todorović, direkorica JU Muzeji i galerije Nikšić koja se osvrnula na kulturno-istorijsku povezanost Aranđelovca i Crne Gore. Ovom prilikom govorila je o knjizi „O Njegošu“ koju je 1983. godine u Minhenu objavio Momčilo Vuković Birčanin, sekretar kralja Petra Karađorđevića, a čije se izdanje očekuje i kod nas, na čemu rade arhiv Užica i arhiv Republike Srpske.

Katarina Marinković direkorica NB „Sveti Sava“ govorila je o značaju te najstarije i najznačajnije aranđelovske kulturne ustanove koja se, kako navodi, danas može pohvaliti bogatom kulturno-obrazovnim programom i dugom tradicijom od 60 godina od raspisivanja literarnog konkursa u okviru manifestacije „Mesec knjige“, opštinskih takmičenja u recitovanju i izražajnom čitanju, što na godišnjem nivou obuhvata oko osamdeset organizovanih događaja, književnih susreta i radionica.

Kako je Cicović prvi pjesnik iz Aranđelovca koji je svoje stvaralaštvo predstavio u Nikšiću, organizatori su se složili da ova vrste saradnje predstavlja značajan korak ka povezivanju kulturnih vrijednosti i nasleđa dva grada.

Moderatorka je bila prof. Ranka Nikolić a veče pjesnika i kantautora Mladena Cicovića organizovano je u okviru repertoara za jun programa Nikšićke kulturne scene.

Nevena Bulajić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA