(VIDEO) Održano veče u čast Svetog Lovćenskog Tajnovidca

Veče u čast Petra II Petrovića Njegoša, Svetog Lovćenskog Tajnovidca, pod nazivom „Kud s Njegošem poslije Njegoša“, održano je u Parohijskom domu, u organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke i Crkvene opštine Nikšić.

Njegošev dan, koji Crna Gora ove godine prvi put slavi kao državni praznik kulture obilježen je od strane Eparhije budimljansko-nikšićke i Crkvene opštine Nikšić programom, naslovljenim „Kud s Njegošem poslije Njegoša“. O ovom pitanju-konstataciji, koje je znatno prije dvjesta deset godina od Njegoševog rođenja uputio Bećković, a koje i danas ostaje da visi u vazduhu, bilo je riječi na večeri, organizovanoj u Nikšiću.

Sveštenik Miodrag Todorović je ocijenio da Njegoševo djelo i njegov život razne ideologije i ideologozi neprestano pokušavaju ugurati u kalupe, svi prema svojim potrebama.

Prof. dr Jelica Stojanović je govorila o Njegoševom djelu iz lingvističko-kulturološkog ugla kroz rad naslovljen „Njegoš na srpskim temeljima i srpstvo i Crna Gora na njegoševskim temeljima“. Ocijenila je da su u Njegoševom jeziku i djelu prisutni i prepoznatljivi svi jezički tipovi i slojevi, koji se sretaju u vjekovnoj istoriji srpskog jezika.

„Njegošev jezik je briljantna sinteza inače teško spojivih elemenata: crkvenoslovenskog i narodnog jezika. U Njegoševom jeziku sadržane su osobine i srpskoslovenskog, i slavenosrpskog i, više od svega, srpskog narodnog jezika – dakle, sve što je srpski jezik kroz dugu istoriju sabirao i sobom nosio. S obzirom da je zasnovan na ovom nasljeđu, preovladava narodni jezik, upravo u skladu sa principima Vukove reforme u vremenu kada je Njegoš stvarao, u skladu sa tim i srpskih narodnih pjesama, ali ne u svim njegovim djelima“, navela je Stojanović.

Osvrćući se na Njegoševe stihove: „Srpski pišem i zborim“ pjesnik Radinko Krulanović je naveo da jeziku kojim pišemo treba da pripadamo, kao i kulturi i duhovnosti, koje srpski jezik baštini. Kazivao je stihove iz do sada objavljenih zbirki „Tišinom ti govorim“, „Riječi koje ne dajem olako“, „Ad fontes“.

Sveštenik Todorović je čitao odlomke iz Njegoševih pisama, koja odražavaju suštinu Crne Gore kroz hiljadugodišnje nasleđe, pretočeno u Njegoševe riječi, koje bezuspješno pokušavaju da krivotvore. U jednom od pisama Njegoš piše da je Crna Gora komadić od razvalina Dušanovog carstva, u kojoj se hrani viteško ime Obilića.

Zaključeno je da je priča o Njegošu priča o našem životu i našem karakteru, ne samo za akademike, naučnike, lingviste, nego i za naše porodice, za svakog od nas. Zato je Njegoš, poručeno je ovom prilikom, svakome dostupan, ali je stvar slobode i našeg obraza hoćemo li ići prema njemu ili ćemo da bježimo od njega.

Najavljeno je da će se u priču o Njegošu, 22. decembra, uključiti i studenti sa Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti Filološkog fakulteta u Nikšiću.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA