(VIDEO) Održano autorsko veče ‘Stihovima do humanosti’ pjesnikinje Anđele Backović

U okviru programa Nikšićka kulturna scena održano autorsko veče “Stihovima do humanosti” pjesnikinje Anđele Backović.

Poetesa iz Nikšića, Anđela Backović, zagledana je u dva svijeta, ljubavni, imaginarni, o kojem pjeva metaforično, iskreno i ranjivo, i u drugi, humanitarni. Svaka napisana riječ, u sve tri objavljene zbirke pjesama, ostavlja za sobom svijetli trag poput svjetionika, dajući nadu ugroženim kategorijama društva. Autorsko veče “Stihovima do humanosti” posvetila je Udruženju roditelja djece oboljele od kancera “Fenix Crna Gora”.

Anđela Backović sredstva od prodaje prve knjige “Čekam te”, opredijelila je djeci sa smetnjama u razvoju, zbirka “Zvuk tišine” bila je za paraplegičare, dok je novac prikupljen na promociji treće knjige “Duboko ispod površine” namijenila Udruženju mladih sa hendikepom Nikšić.

Poezija Anđele Backović pripada ljubavnoj lirici, zaboravljenoj, skoro isčezloj romantici. U svim njenim zbirkama ključna riječ je ljubav.

Autorsko veče “Stihovima do humanosti”, pored prezentovanja poetskih promišljanja i ljubavnih ispovijesti Anđele Backović, obuhvatalo je spotove i komponovane gitarske obrade njenih pjesama u izvođenju Veselina Belog Boškovića. Veče je u okviru repertoara za april programa Nikšićka kulturna scena organizovala JU Zahumlje.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA