(VIDEO) Održana tribina “O književnosti na različitim jezicima”

U  okviru  druge iz ciklusa   tribina “O književnosti na različitim jezicima” u Gradskoj kući u Nikšiću,  studenti  Odsjeka za engleski jezik  i  književnost Filološkog fakulteta govorili su o djelima  pisaca,  koja  proučavaju u okviru tog studijskog programa.

Organizatori su Narodna  biblioteka “Negoš” i Filološki  fakultet  Univerzita Crne Gore.

Na  studijama Odsjeka za engleski jezik  i  književnost Filološkog fakulteta  redovno se rasklapaju korice knjiga,  tumače, izučavaju i interpretiraju  vrijedna   kniževna djela pisana na engleskom jeziku.  Izlaganje  studenata tog Odsjeka o književnim djelima, koja  po svojim vrijednostima, zahtijevaju  da budu  pročitana i analizirana, kao i promocija višejezičnosti,  u   okosnici je  druge iz ciklusa tribina   “ O književnosti na različitim jezicima”. 

Studenti predstavljenjem najznačajnijih pisaca engleske književnostu, u ulozi predavača stiču dragocjena iskustva,  neophodna u budućoj profesiji.

O  djelima Ijana Makjuana, Džejn Ostin i Kazua Išigurua  govorili su studenti: Ajla Alić, Željka Lukšić, Mina Vulanović, Isidora Merdović,Aleksandar Bogdanović, Mina Mihajlović i Rebeka Mehović.

Narodna  biblioteka “Negoš” i Filološki  fakultet      projekat “ O književnosti na različitim jezicima”  čiji je cilj  promocija  pisane riječi, promišljanja o kniževnim djelima i kultura čitanja velike svjetske literature na raznim jezicima,  realizuje  ciklusom  tribina,  po tri mjesečno, u okviru programa “Nikšićka kulturna scena 2023”.

Pored  predstavljenja  najznačajnijih   pisca  engleske književnosti, tribima  ima za cilj  i podsticanje  aktivog dijaloga i kritičnog mišljenja,  kroz analizu  njihovih djela.

Jovan Džodžo

foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA