(VIDEO) Održana peta po redu tribina “O književnosti na različitim jezicima”

U  okviru  projekta  “O književnosti na različitim jezicima” u Gradskoj kući  održana je peta tribina  tematski posvećena djelima pisaca koja se proučavaju na Odsjeku za ruski  jezik  i  književnost. Organizatori  su Javna ustanova Narodna biblioteka “Njegoš” i Filološki fakultet.

Studenti Odsjeka za ruski  jezik  i  književnost  Filološkog fakulteta posebnu pažnju su posvetili značajnim ruskim pisicima Lavu Nikolajeviču Tolstoju, Aleksandru Solženicinu,Sergeju Dovlatovu i Viktoru Olegoviču Peljevinu. Studenti su  dali prikaze   života  poznatih  književnika ,  odlike njihovog   stvaralaštva  u prikazivanju života, ljudskih odnosa , moralnih i duhovnih vrijednosti.

O ruskim književnicima koji su obagatili evropsku  književnu riznicu velikim proznim  i dramskim djelima i njihovom snažnom uticaju na svjetsku literaturu XX vijeka govorili  su i studenti  Danijela Tomović i Stefan Perović.

Projekat Narodne  biblioteke “Negoš” i Filološkog  fakulteta  “ O književnosti na različitim jezicima” obuvata niz tribina  i  ima za cilj  promosanje i  izučavanje   djela poznatih svjetskih  književnih stvaralaca i podsticanje vrijednosti čitanja i promišljanja na različitim jezicima.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA