(VIDEO) Održana konferencija za novinare povodom premijere predstave „Pluća“

Povodom premijere predstave „Pluća“, kojom Nikšićko pozorište počinje novu pozorišnu sezonu, a čije izvođenje je najavljeno za četvrtak 30. novembra, održana je konferencija za novinare sa koje je poručeno da se vrše poslednje pripreme pred podizanje zavjese i da se publika očekuje s nestrpljenjem.

Predstava „Pluća“ rađena je po tekstu savremenog britanskog autora Dankana Mekmilana. Tema ove duodrame su muško-ženski odnosi, problemi sa kojima se suočavaju mladi bračni parovi, nesnađenost u društvenom trenutku, socijalna i egistencijalna nesigurnost, što sve utiče na zapitanost da li u svijetu, ovakvom kakav je, stvarati novi život.

O značaju postavljanja ovog djela sa producentskog stanovišta govorio je Janko Jelić, umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta.

Komad je izvođen na najznačajnijim scenama u regionu, izazivajući veliko interesovanje publike i pozitivne ocjene kritike, a prvi put se postavlja u Crnoj Gori kroz rediteljski rukopis Andreja Nosova.

O radu na postavljanju nove predstave Nikšićkog pozorišta govorila je likovni umjetnik Vesna Sušić. Bila je angažovana na scenografiji i grafičkom dizajnu marketinškog materijala, prateći, kako je kazala, jednostavne rediteljske naznake.

Uloge su povjerene Maji Stojanović i Stevanu Vukoviću, glumcima Nikšićkog pozorišta, koji su otkrili koliko je duodrama dramaturški izazovna forma, kako za njih kao umjetnike, tako i za pozorišta u kojima se, najčešće, poseže za velikim projektima.

Prevod komada „Pluća“ uradio je Ivan Vuković, a u novom projektu angažovani su: Marija Marković, kostimografkinja i Nemanja Calić, dizajna svjetla.

Premijera je u četvrtak 30. novembra u 20 časova, a prva repriza sjutradan.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA