(VIDEO) Novi projekat JU „Zahumlje“: Održana prva tribina „Agora“

Javna ustanova (JU) „Zahumlje“ obogatila je svoju ponudu novim sadržajem – riječ je o tribini „Agora“, čiji je početak ozvaničen panel-diskusijom pod nazivom „ Mediji: od slobode do manipulacije”.

Nova tribina JU “Zahumlje” pod nazivom “Agora”, čiji je idejni tvorac i moderatorka Anđela Peković, urednica kulturnog programa, u formi razgovora i diskusije – pod kritičkom lupom učesnika – pokrivaće različite teme iz svijeta kulture, umjetnosti, kao i društvena pitanja, a sve u službi podsticanja dijaloga i odvijanja javnog diskursa kao osnovne paradigme svakog demokratskog društva. Otud, po uzoru na antičko-grčke trgove i rimske forume, potreba da se, u nešto skromnijem formatu, stvori povoljan ambijent za raspravu o svim važnim temama koje su u interesu javnosti.

Budući da mediji u velikoj mjeri oblikuju pogled na stvarnost, usmjeravaju i kreiraju društvene procese, pretpostavljaju informaciju za svoju osnovnu jedinicu i funkciju, a slobodu za proklamovanu vrijednost, učesnici prve „Agora“ tribine – teoretičarka medija, predsjednica Estetičkog društva Srbije i profesorka Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, Divna Vuksanović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, Dušan Krcunović i i novinarka Bojana Šolaja, osvrnuli su se upravo na tu problematiku, stavljajući u fokus diskusije suštinu medija, njihovu upotrebu,odnosno zloupotrebu, odgovornost i moć manipulacije. S obzirom na to da je riječ o veoma intrigantnnoj i kompleksnoj problematici koja je predmet tumačenja i analize stručnjaka različitih naučnih profilacija, profesorka Vuksanović se njome bavi iz igla potpuno nove naučne discipline koju naziva filozofijom medija:

„Traganje za istinom trebalo bi da bude osnovni zadatak medija, ali je njihova funkcija u savremenom društvu više svedena na servilnost i puko prenošenje površnih, neprovjerenih, banalnih, ispraznih, neistinitih i etički upitnih informacija, stvarajući tako plodno tlo za različite vrste manipulacije i eksploatacije javnog mijenja“, kaže prof. Krcunović.

Novinarka Bojana Šolaja podsjetila je na istraživanje Instituta za medije i Sindikata medija Crne Gore iz 2022. godine, čiji su rezultati ukazali na niz problema koji se negativno odražavaju na oblast slobode medija. To su, između ostalog, uticaji centara moći, napadi i pritisci na novinare, loši uslovi rada, niska mjesečana primanja i mnogi drugi problemi koji utiču na položaj, profesionalizam i bezbjednost novinara.

Tribinu „Agora“ JU „Zahumlje“ organizovala je u okviru majskog repertoara programa „Nikšićk kulturna scena 2023“.

Mina Gezović

video:RTNK

foto:Zahumlje

NIKŠIĆ PROGNOZA