(VIDEO) Nikšić: Spektakularan koncert folklornog ansambla „Zahumlje“ sa gostima iz ansambla „Venac“

U prepunoj Sali Nikšićkog pozorišta održan je cjelovečernji koncert prve postave folklornog ansambla „Zahumlje“, pod nazivom „Pjesmom da ti zborim, igrom da odmorim“, kojim JU „Zahumlje“ proslavlja 125 godina postojanja. Događaj je organizovan u okviru decembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Ovim koncertom JU „Zahumlje“, u godini koja je na izmaku, obilježava 125 godina postojanja i kontinuiranog rada, veliki jubilej na koji su ponosni kako u Zahumlju, tako i grad Nikšić.

Tokom 2023. godine, „Zahumlje“ je kao institucija kulture publici ponudilo preko 120 raznovrsnih programa, navodi Goran Radojičić, urednik u JU „Zahumlje“. Odlučili su da kao krunu ovogodišnjih aktivnosti, kada je u pitanju očuvanje tradicije i kulture našeg naroda, predstave folklorne ansamble, najprije, prvi izvođački, a 26. decembra na scenu će izaći dječji, omladinski ansambli i veterani.

Radost nastupajućih praznika stihovima iz Gorskog vijenca „Nema dana bez očnoga vida, niti prave slave bez Božića“ najavio je narodni guslar Milan Vujović. Publiku su oduševila izvođenja, najprije igara iz Crne Gore, čiji koreograf je prof. dr Vladimir Šoć. Nizale su se, potom, igre iz Šumadije, Boke, Makedonije, a uz profesora Šoća, koreografi su: Radmila Bela Petković i Predrag Martinović.

Direktor JU „Zahumlje“ dr Miodrag Čizmović uručio je zahvalnice dugogodišnjim članicama: Dragani Kovačević, Anđeli Minić i Mariji Đurđevac, koje se opraštaju od igračkog angažmana u folklornom ansamblu Zahumlje.

U drugom dijelu koncerta, nastupila je vokalna solistkinja Tijana Vučetić sa pjesmom „Ko ti kose pomrsio, Jelo“, a u duetu sa solistom Lukom Gligović pjevali su „Kude si pošla, Cveto“.

Publika je gromoglasnim aplauzom i ovacijama nagradila izvođenje Vlaške igre folklornog ansambla Zahumlje, u koreografiji Milana Andrijanića. Na isti način pozdravljen je i nastup gostiju koncerta.

Mia Đorđević i Vojin Grbović, solistički par Ansambla narodnih igara i pjesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice, sa kojim Zahumlje ima institucionalnu saradnju, predstavili su narodnu igru iz Prizrena numerom „Batina igra leptira“, u koreografiji Miloša Mitića, koji je i šef umjetničkog sektora ansambla „Venac“.

Pored folklornog ansambla, publiku su oduševili nastupi muške i ženske pjevačke grupe „Zahumlje“ sa pjesmama: Ja uranih jutros rano, Zumbalica, Zapoj mi slugo, Manojlo, a veče je privedeno kraju igrama iz jugoistočne Srbije.

Koncert je protekao uz muzičku pratnju Narodnog orkestra Zahumlja, čiji je rukovodilac Gojko Nikolić, i uz podršku saradnika i stručnih rukovodilaca: Snežane Koprivice, Milene Popović, Dejana Kovačevića, Radula Petrušića, Radivoja Raša Mušovića, koji je rukovodilac folklornog ansambla „Zahumlje“.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA