(VIDEO) Nikšić: Prva posthumna izložba radova Žarka Bjelice u rodnom gradu

U okviru manifestacije “Septembarski dani  kulture Nikšić 2024”, u galeriji “A”  otvorena je posthumna izložba slika, crteža i skulptura „Duboki vid Žarka Bjelice“.

Izložba je okupila veliki broj poklonika umjetnosti  i stvaralaštva tog počivšeg, genijalnog i samokritičnog umjetnika, crtača i vajara.

Rođeni Nikšićanin, tih, predan, nenametljiv i posvećen umjetnosti, radni vijek proveo je u Beogradu. Iako nedovoljno prisutan u umetničkom životu Crne Gore, obezbjedio je trajno  mjesto u  svakom ozbiljnom istorijskom pregledu likovne umjetnosti  Nikšića,Crne Gore i šire.

Postavku u Galeriji „A“ čine radovi vlasništvo porodice Bjelica, Javne ustanove (JU) “Muzeji i galerije” Nikšić i kolekcionara- poštovaoca rada i djela Žarka Bjelice.

 „Umjetničko djelo Žarka Bjelice u kome ozbiljno i tužno dobijaju groteksno-ironičnu obradu, u suštini prikazuje inertivnu sliku svijeta. Realnost za umjetnika nije dovoljna da se kroz nju prikaže cjelovitost i jedinstvo života. Estetski ekscentričan, oslobođen obaveze i prema vremenu i prema prostoru, društveno -političkim odnosima i tehnološkom diktatu epohe, Bjelica svojim likovnim manirom tjera onoga ko posmatra njegovu umjetnost da se  izdigne iznad likovnosti i zaduživanja u liniji, boji ili obliku, da u opštoj disperziji svijeta koji se modifikuje i pretvara nešto drugo, osnažni svoju ideju i misao.Umjetnik je  sebi zadao težak zadatak da, probuđen i duboko tronut, stavljajući u središte svoje pažnje poraženog čovjeka, pokaže kako je svijet ružan i kako, unutrašnjom ljepotom i suptilnom mišlju, posmatrač treba da ublaži taj užas koji ga prestravljuje i da se na nježan način i sa osmjehom suoči sa neprijatnim idejama i istinama. Na tragu crno- humornih drama u književnoj umjetnosti, crnog talasa jugoslovenskog filma, likovnog izraza Dada Đurića i Uroša Toškovića, Bjelica, ambivalentno spajajući humor i jezu, gradi originalan i fatazmogoričan umjetnički svijet kojim, u svakom momentu, može da nas zapanji, uznemiri, šokira i tako pokrene na razmišljanje“, kazala je, uz ostalo, Vesna Todorović direktorica JU “Muzeji galerije” Nikšić.

Bjelica  skroman i  izuzetan umjetnik,  bogatog, ekspresivnog izraza, figuracije i snažnog gesta, imao je poseban, osvješćen  i prefinjen odnos za humor i ironinu.To  je ispoljavao nazivima svojih kreacija, koji su nerijetko bili ključ za dublje razumijevanje njegovog djela.

 „O visokoj umjetničkoj vrijednosti opusa Žarka Bjelice postoji saglasnost među umjetnicima, teoretičarima i istoričarima umjetnosti. Kolege ga opisuju genijalnog, beskompromisnog, izuzetnog crtača i obrazovanog umjetnika, istraživača i nevjerovatno zanimljivu osobu. U umjetnosti je preferirao nesputanu stvaralačku slobodu, spontanost i autentičnost uz dozu ironije i sarkazma. Iako je  djelima izražavao složena unutrašnja stanja, ona nikad nijesu melahonična ili pesimistična. Prezirao je akademske konvencije kao i samopromovisanje i slavu. Možda je to razlog što, iako je često izlagao, njegovo dijelo još uvijek nije dobilo zasluženu pažnju. Stvorio je obiman opus najvišeg umetničkog kvaliteta. Kao izuzetan umjetnik može biti inspiracija novim generacijama stvaralaca, a njegovi crteži, slike i objekti izvor nadahnuća svih ljubitelja umjetnosti.

Rad na istraživanju, sistematizaciji i vrednovanju njegovog djela tek predstoji“, naglasio je Milosav Milatović, kustos u JU “Muzeji i galerije” Nikšić.

Izložbu “Duboki vid Žarka Bjelice” prvorazredni kulturni događaj za Nikšić i Crnu Goru, koja pruža uvid u u tri njegove glavne forme izražavanja: crtež sliku i objekte, otvorio je Marko Kovačević, predsednik Opštine Nikšić.

„Ova izložba je svedočanstvo da Nikšić nije sasvim izgubio svoje pamćenje, a djela Žarka Bjelice, Mija Mijuškovića i Ratka Vulanovića dok god izlaze pred oči svijeta, dokaz su da Nikšić nije izgubio svoju dušu. Ova izložba takođe znači da nismo plitkovid grad, već da postajemo dubokovidni grad, tako što gledamo dubokim vidom Žarka Bjelice“”, istakao je Kovačević.

Žarko Bjelica rođen je  1950. godine u Nikšiću imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji inostranstvu. Jedan je od osnivača likovne grupe “Generacija 9”. Dobitnik je više značajnih  Internacionalnih nagrada i priznanja . Preminuo je u Beogradu 2022 godine.

Izložbu “Duboki vid Žarka Bjelice” , radove  koje plijene svježinom, neposrednošću, suptilnim humorom i bogatom imaginaciom, u galeriji “A”, u okviru manifestacije “Septembarski dani  kulture Nikšić 2024”  organizovala je  JU “Muzeji i galerije” Nikšić.

Postavka će  biti otvorena  mjesec dana.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA