(VIDEO) Nikšić: Promovisana knjiga „Mušovići od begova i kapetana do zbjegova i svjetskih metropola“

U okviru manifestacije Septembarski dani kulture, JU Muzeji i galerije Nikšić upriličila je promociju knjige „Mušovići od begova i kapetana do zbjegova i svjetskih metropola“ autora Ulvije Mušovića.

Želja da o svojim precima ostavi zapis koji bi potomcima bio svojevrstan svjetionik i izvor pouzdanih informacija usmjerila je Ulviju Mušovića da godinama traga i prikuplja podatke za monografiju svog glasovitog bratstva, kazao je mr Veselin Konjević, publicista i recenzent knjige.

„Mušovići su jedno od najznačajnijih bošnjačko-muslimanskih bratstava u Crnoj Gori. O Mušovićima se ima šta napisati. Sve ono čojsko i sojsko u prošlosti Crnogoraca, koje danas njegujemo kao vrhunske principe i putokaze naše moralnosti, izgrađeno je i isklesano u sadejstvu, upravo, sa Mušovićima kao dostojnim i časnim protivnicima. Nijedno bošnjačko-muslimansko bratstvo u Crnoj Gori nije ostavilo toliko traga, niti je tako tijesno ispreplijetano sa sudbinom Crnogoraca i Crne Gore kao što su to Mušovići“ – istakao je Konjević.  

Svojom istorijskom ulogom i tragovima koji su iza njih ostajali, a i danas ostaju, Mušovići su odavno zaslužili da o njima bude napisana jedna obimna istoriografska studija koja bi bila ne samo trajni spomenik njihovoj svijetloj prošlosti, već dovoljno ozbiljno naučno djelo koje bi ih ocijenilo sa istorijske stajne tačke i smjestilo u kontekst zbivanja u kojima su učestvovali, kojima su davali snažan pečat i oblikovali ih u različitim pogledima ljudskog djelovanja, kazao je dr Sait Šabotić, istoričar i recenzent knjige.

„U svom obimnom rukopisu obogaćenom mnoštvom fotografija, ilustracija, istorijskih karata i sličnog materijala autor je detaljno analizirao političke, vojne i druge društvene okolnosti koje su oblikovale bratstvo Mušovića. Opisao je i čitaocima dočarao njihov uticaj na lokalno stanovništvo i područja kojima su upravljali: Nikšićka, Kolašinska, Džisri-tarska kapetanija, uz koje se pominje i Bjelopoljska, ali nije propustio priliku da naglasi događaje i ličnosti iz novije istorije u kojoj su Mušovići takođe jasno pokazali da duga i istorijski duboka porodična tradicija i čelna uloga koju su imali članovi ove porodice ne može ostati samo u domenu pamćenja, već se ispoljava i u domenu djelatnog“ – kazao je Šabotić.

Promocija, upriličena na gradskoj Tvrđavi, bila je ujedno i prvi susret uživo dva književnika i rizničara sjećanja na bratstvo Mušovića, Ulvija Mušovića i Čedomira Čeda Baćovića. Naime, Baćović je nedavno objavio knjigu “Kapetanska kuća Mušovića“.

„Ulvija je u naslovu knjige sažeo čitavu sudbinu svoga opjevanog i glasovitog bratstva Mušovića i ljepši spomenik svojem bratsvu i sebi nije mogao podići od ovoga!“ – naglasio je Baćović.  

Knjiga Ulvije Mušovića koncipirana je tako da kroz nekoliko poglavlja donosi podatke o istorijskom kontekstu nastanka bratstva, migracijama, kapetanijama i učešću u društveno-političkom životu. U poglavlju „Mušovići u istorijskim dokumentima i objavljenim pričama, anegdotama i pjesmama“ dat je siže onog što su drugi  autori zabilježili o Mušovićima kroz autentične opise određenih ličnosti i istorijskih događaja. S obzirom na to da u knjizi nijesu pomenuti svi istaknuti pojedinci i izdanci ovog danas razuđenog bratstva, ostaje nada da se ovom monografijom ne završava priča o Mušovićima, kazao je autor.

„Srećan sam zbog završetka jednog dugotrajnog i mukotrpnog posla i činjenice da je ova knjiga konačno ugledala svjetlost dana. To je za jednu priču i, uopšte što čovjek radi, najvažnije. Naravno, svjestan sam i nedostataka, pa i grešaka, kojih sigurno ima. Ali, ako nije neskromno reći, zadovoljan sam knjigom, sa svim njenim nedostacima“ – istakao je Mušović.

Gosti Programa, koji je organizovala JU Muzeji i galerije Nikšić u okviru Septembarskih dana kulture, bili su muzičar Amel Mušović i guslar Stevan Mišo Popović.

Mina Gezović
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

[…] Septembarski dani kulture, JU Muzeji i galerije  Nikšić upriličila je promociju knjige „Mušovići od begova i […]

NIKŠIĆ PROGNOZA