(VIDEO) Nikšić: Predstavljen 4. broj časopisa „Mozaik“

Književni klub (KK) „Poenta poetika“, je, u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene, a provodom jubileja – 10. godina rada, upriličio promociju 4. broja zbornika „Mozaik“.  

KK „Poenta poetika“ je za deset godina postojanja svojim aktivnostima na promociji mladih stvaralaca i afirmaciji poezije višestruko obogatio kulturnu scenu Nikšića. Čine ga autori različite starosne dobi, senzibiliteta, interesovanja, čiji je entuzijazam garancija budućih uspjeha. Ponosni su na učešće na svim značajnim književnim manifestacijama kulture u zemlji, na pojedinačne nagrade koje su dobijali i knjige koje su objavljivali, a posebno na zbornik „Mozaik“ – publikaciju koja izlazi periodično i sabira poeziju članova Kluba, dajući tako presjek savremene, omladinske književne scene u Nikšiću, kazala je Tijana Vujović, moderatorka programa upriličenog u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene povodom izlaska iz štampe novog broja Zbornika.

Urednica 4. izdanja, Anđela Peković, koja je i urednica kulturnog programa JU „Zahumlje“, pod čijim krovom „Poenta poetika“ radi od osnivanja, kazala je da joj je zadatak, koji joj je povjerio predsjednik Kluba, Goran Radojičić, dao priliku da, u odnosu na prethodni broj, za koji je radila recenziju, sada iz drugog ugla sagleda stvaralaštvo mladih autora i njihov umjetnički razvoj, s obzirom na to da su među 18 izabranih autora pjesnici i pjesnikinje sa kraćim i dužim lirskim stažom.

„ Markirani pjesnički glasovi u ovom broju „Mozaka“ zapravo su svjesno odabrani pjesnički glasovi za koje smatram da u su ovom, 4. broju, trebalo da se nađu. To su pjesnici, odnosno pjesnikinje čija je pjesnička misao najzrelija“ – istakla je Peković.   

Zbirka „Mozaik “ nije tek samo knjiga združenih autora, već zalog za budućnost crnogorske književne scene koja je, zahvaljujući ljudima okupljenim oko ovog i sličnih udruženja, i te kako živa i dinamična, kazala je književnica, novinarka, književna kritičarka i recenzentkinja 4. broja Zbornika, Dragana Erjavšek.

„Posebno su značajni oni pjesnici koji su na naše oči sazrijevali od zbornika do zbornika i u tom smo kontinuitetu prepoznavali sve ono što su naučili u međuvremenu o sebi, poeziji, teoriji, stvaranju, bilo da su se ugledali na uzore, bilo da su ih nadrastali. Neki su se usudili da idu korak dalje, drugi su brusili svoje metafore i sklopove riječi dok ne postanu nemoguće za ignorisati, a ima i onih koji još uvijek istražuju sopstveni pjesnički potencijal” – kazala je Erjavšek.

Osamnaest mladih autora su svojim talentom i poetskom senzibilnošću na nov način opjevali stare teme, čineći ih drugačijima i obasjavajuući ih svjetlošću koju svaka luča u mikrokosmosu nosi na svoj način, kazao je prof. Dragoljub Pajović, koji je uz Erjavšek, recenzent novog broja „Mozaika“.

„Subjektivnost lirike ovih darovitih pjesnika stvara pravi mozaik emocija, boja i zvukova, kolaž koji je pažljivim odabirom urednika fino usklađen i u cjelini predstavlja zaokruženost lirskih zapisa. Ideje i motivi koje autori poetizuju su tipično lirski: ljubav, misaonost, filozofska zapitanost, porodica, revolucionarna pobuna lirskog subjekta, ironični prikaz čovjeka i svijeta, alegorijska i gradacijska nizanja, čežnja naglašena refrenom, ispovjest…Refleksivni svijet je dominantniji od predmetnog, ambijent i urbani i pastoralni, kombinuje se sveto i profano, vječno i svakodnevno, a ta raznolikost je i logična, jer se ne susrećemo sa jednim autorom već sa grupom autora različitih godina“ – istakao je Pajović.   

U programu su učestvovali članovi kluba „Poenta poetika“ i autori pjesama objavljenih u novom broju „Mozaika“: Tijana Draganić, Šćepan Popović, Miloš Jocović, Mia Drašković, Radojka Draganić i Damir Gegić.

Mina Gezović

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA