(VIDEO) Nikšić: Počela manifestacija „Dani porodice Romanov“

Kulturno-duhovna manifestacija „Dani porodice Romanov“, koju treću godinu zaredom orgnizuje NVO „Pandurica“, u saradnji sa Sabornim hramom Svetog Vasilija Ostroškog, a uz podršku Opštine Nikšić i Turističke organizacije Nikšić, počela je zanimljivim i sadržajnim programom u okviru kojeg je upriličena izložba fotografija carske porodice Romanov, projekcija filma „Car Nikolaj“ i promocija zbornika „Ogledalo rusko“.

Višednevna kulturno-duhovna svetkovina, posvećena carskoj porodici Romanov, počela je molitvenim sabranjem u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, na dan ktitorske slave kada su svetu arhijerejsku liturgiju služili mitropolit kemerovski i prokopijevski Aristarh Ruske pravoslavne crkve, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Car Nikolaj II Romanov, carica Aleksandra i njihova djeca: Aleksej, Olga, Tatjana, Marija i Anastasija ubijeni su 17. jula 1918. godine, a Ruska crkva ih je kanonizovala tek 2000. godine.

Dobročinstvo ruskih careva prema srpskom narodu i prema Crnoj Gori nije se zaboravljalo, i naročito se pominje prilikom slave veličanstvenog Sabornog hrama u Nikšiću, čiji su oni ktitori uz kralja Nikolu Petrovića.      

Ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislava Maslenikova, predsjednika Opštine Nikšića Marka Kovačevića, članove Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori i brojnu publiku pozdravila je, u ime organizatora, Marija Jelić, moderatorka večeri, istakavši da su idejni tvorci ovakvog vida pomena carskim mučenicima u Nikšiću članovi NVO Pandurica, koji već pet godina humanitarnim radom oplemenjuju naš grad, a otvorenog srca  naročito djeluju prema našem narodu na Kosmetu.

Obratio se ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, navodeći da se „Dani porodice Romanov“, već, tradicionalno organizuju u Nikšiću 17. jula, na dan smrti carske porodice.

U okviru večeri, koja se odvijala u suterenu Robne kuće, postavljena je izložba fotografija pod nazivom „U susret porodici Romanov“. U ime Ruskog doma iz Beograda obratio se Pavel Bušujev na čiji predlog su ove značajne fotografije dostupne u Nikšiću narednih sedam dana.

Nakon projekcije filma „Car Nikolaj“, novinara i stručnjaka za geopolitičke odnose, Igora Damjanovića, predstavljen je zbornik „Ogledalo rusko“ kojeg čine odabrani publicistički tekstovi savremenih ruskih pisaca.

Nastali su tokom burnih geopolitičkih događaja – Krim, Ukrajina, Sirija, preveo ih je i priredio Želidrag Nikčević, dok su izdavači Štampar Makarije i Obodsko slovo. O ovim izdavačkim projektima govorio je urednik Radomir Uljarević, napomenuvši da ediciju čini pet objavljenih knjiga, dvije su u pripremi za štampu, a pred nikšićkom publikom je bilo riječi o „Ogledalo rusko“ i „Treći svjetski rat na salašu kod Dikanjke“.

Autori tekstova koje je priređivač birao i prevodio su, smatra Uljarević, savremeni proroci, čijim tekstovima se uviđa da su proročki predvidjeli događaje ne samo u Ukrajini, već u svijetu, epohalne događaje kojima smo svjedoci.

Želidrag Nikčević je ocijenio je da smo od devedesetih godina prošlog vijeka izgubili vezu sa živom ruskom književnošću, a presudno za nastanak ovih knjiga bio je susret u Andrićgradu, sa Zaharom Prilepinom, tada piscem u usponu koji se spremao da bude vojnik u Donjecku.

Razgovor sa njim podstakao ga je da se zainteresuje i počne da traži po ruskim portalima i kanalima tekstove živih ruskih pisaca.

Manifestacija „Dani porodice Romanov“ je dio julskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Senka Čolović Šumić

foto: Saborni hram Sv.Vasilija Ostroškg Nikšić

video:RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA