(VIDEO) Nikšić: “Gospođica” zatvorila takmičarski program Međunarodnog festivala glumca

Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske “Gospođica”, koju je prema djelu Ive Andrića i dramatizaciji Vanje Ejdus, režirala i adaptirala Đurđa Tešić, zatvorila je takmičarski program 19. Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2023.

U okosnici predstave „Gospođica” su osobenjaštvo i opsesija štednjom glavne junakinje tragične sudbine, gospođice Rajke Radaković, koju igra odlična Slađana Zrnić. Ona je žrtva očevog zavjeta za okrutnom štednjom, izrečenog na njegovoj samrti, ali i sopstvene nemoći da se takvog usuda oslobodi. Iako u štednji pronalazi turobnu sigurnost i smisao svog promašenog života, na kraju postaje žrtva galopirajućeg materijalizma, koji briše sve ljudske vrijednosti.

Predstava je, kao i Andrićev roman, podijeljena na dva dijela, sarajevski i beogradski, radnja se odigrava uoči, tokom i nakon Prvog svjetskog rata.

Dramski razrađeni likovi daidže Vlada i Rista Ratkovića u tumačenju Bojana Kolopića djelovali su scenski uvjerljivo. Snježana Mišić igrala je više uloga, a u liku brbljive gospođe sa šeširom, donijela je svježinu i dinamiku predstavi.

U glumačkoj podjeli bili su Nataša Ivančević, Belinda Stijak, Pavle Pavić i Danilo Kerkez. U predstavi su učestvovali i Anastasija Marić, violinistkinja i Marko Kovačić, kontrabasista. Dramaturgiju potpisuje Aleksandar Vasiljević, kostimografiju Ivana Ristić a scenografiju Dragana Purković Macan. Autor muzike je Vladimir Pejković.

Predstavom „Gospođica” završen je takmičarski program 19. Međunarodnog festivala glumca. Završne večeri 11. novembra, u čast nagrađenih ansambl Kruševačkog pozorišta izvešće predstavu “Za sada je sve OK” koju je po tekstu “Prozor” Nataše Rajković, režirala Snežana Trišić.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA