Nagrada “Zaloga” Vojislavu Mijuškoviću i Ljubomiru Mudreši

Književna zajednica “Vladimir Mijušković”, najstarija i nabrojnija asocijacija književnika u Crnoj Gori, prepoznatljiva na prostoru bivše zajedničke države Jugoslavije, 56 -ti  rođendan, obilježila  dodjelom  nagrade “Zaloga”, ustanovljene 1986. godine po istoimenom romanu uglednog profesora nikšićke gimnazije Vladimira Mijuškovića.

To značajno prizanje dodijeljeno je Vojislavu Mijuškoviću i Ljubomiru Mudreši, istaknutim crnogorskim i jugoslovenskim stvaraocima i  višedecenijskim  članovima  zajednice.

Prvi dobitnik nagrade “Zaloga”  bio je Vitomir  Vito Nikolić,  a među laureatima  su  relevantni  intelektualaci i književnici različitih tematika, senzibiliteta i preokupacija.

Književna zajednica “Vladimir Mijušković”, svjedok vremena i  društvenih okolnosti, 56 rođendan, obilježila je  bez stalne adrese. Uz  finansijsku podršku lokalne uprave, poslednjih godina,  planovi i očekivanja, na tom polju, su mnogo  jasniji i izgledniji.    

Književna zajednica „Vladimir Mijušković“ pokretač  je  “Nikšićkih književnih susreta”, “Dana Zaloge”, manifestacije” S pjesnikom u ponoć” i dugih.

Bogatu tradiciju njegovanja književnosti,  umjetnosti i kulture uopšte, nastavila je  ustanovljem nagrada “Vito Nikolić”, “Spasoje Bajo Blagojević” i “Radule Željko Damjanović”.

Od osnivanja do danas izdala je više od 650 naslova različitih žanrova. Obilježavanje 56 rođendana bila je prilika da se prijateljima zajednice uruče zahvalnice i  članske karte.

Medijatori Dragana Mrkić i  Miloš Kecojević,  podsjetili su na istorijat   i realizovane programske i izdavačke aktivnosti  zajednice u protekle dvije godine. 

Jovan Džodžo

foto:JU Zahumlje

video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA