(VIDEO) Na tribini “Svobodijada” predstavljena nova knjiga prof. dr Radmila Marojevića

U okviru tribine “Svobodijada” Javne ustanove  “Zahumlje”  predstavljena je nova knjiga prof. dr Radmila Marojevića „O Njegošu i njegošolozima“.

Obilju  doprinosa njegošologiji, u naučnom, tematskom i u vrijednosnom smislu, profesor Radmilo Marojević, dodao je   izdanje Instituta za srpsku kulturu –  monografiju  “O Njegošu i njegošolozima“.  U prvoj uvodnoj studiji, od  deset,  koje za predmet imaju Njegoša  i njegovo pjesničko djelo,  Marojević, na osnovu  vjerodostojnih podataka, dokazuje  da je stvarna  godina Njegoševog rođenja 1811.,  a ne 1813. godina.

Monografija  je  najvećim dijelom posvećena  osvjetljanju temnih mjesta  u “Gorskom vijencu”  sa aspekta savremene nauke. Marojević ukazuje  na  određene greške, pogrešna čitanja, tumačenja,  njihovo  preštampavanje, priređivanje  i izdavanje.

Radmilo Marojević, autor rukoveta  kritičkih izdanja “Luče mikrokozma”, “Gorskog vijenca”, “Šćepana malog “,  “Njegoševe bilježnice” i drugih , uz ostalo, istakao je da je sam Njegos pokazatelj da je slavistika nauka koja osvijetljava i tumači njegovo djelo. 

“Predstavljanje monografije  „O Njegošu i njegošolozima“ u sali “Zahumlja”, u okviru repertoara za  novembar programa “Nikšićka kulturna scena”, lijep je uvod u 13. Njegoševe dana, koji će  biti održani  od 10. do 12. novembra u Nikšiću, Podgorici i Cetinju”, istakla je književnica Milica Bakrač, moderatorka i urednica tribine „Svobodijada“.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

4 komentara
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

[…] Izvor: rtnk.me […]

[…] Nikšiću je 7. decembra 2023. godine održana tribina Svobodijada na kojoj je predstavljena nova knjiga dr Radmila Marojevića O Njegošu i […]

[…] Nikšiću je 7. decembra 2023. godine održana tribina Svobodija dana kojoj je predstavljena nova knjiga dr Radmila Marojevića O […]

[…] Nikšiću je 7. decembra 2023. godine održana tribina Svobodija dana kojoj je predstavljena nova knjiga dr Radmila Marojevića O […]

NIKŠIĆ PROGNOZA