(VIDEO) Na Jesenjem sajmu knjiga „Anderva book“ gostovao rok kritičar Petar Janjatović

U okviru aktivnosti brižljivo osmišljenog i bogatog programa Jesenjeg sajma knjiga „Anderva buk“, poslednjeg dana gost je bio dugogodišnji rock kritičar, novinski i radijski urednik Petar Janjatović iz Beograda. Sa njim je, kao autorom Ex Yu rock enciklopedije 1960 – 2023. godine, koja je doživjela pet izdanja, u ime JU Narodna biblioteka „Njegoš“ razgovarao Darko Nikolić. Janjatović je ohrabrio organizatora Sajma knjiga i publiku da knjiga nikad neće izgubiti svoje mjesto uprkos modernoj tehnološkoj civilizaciji.

Janjatović je prvi tekst objavio 1976. godine, pisao je za Dzuboks, Politikin zabavnik, Rok, Dugu, Nin, Vreme, uz to radio i tv novinarstvo, festivali, izdavaštvo, priređivanja i brojni drugi angažmani. Nikolić je pročitao dio uvodnika za Enciklopediju, koji je napisao Rudiger Rosi.

Razgovor sa Janjatovićem o Ex Yu rock enciklopediji bio je podsjećanje na predinternetsko vrijeme, veoma obiman i zahtjevan posao pripreme i samog pisanja enciklopedije, u šta druge njegove kolege nisu željele da se upuste. Prvo izdanje izašlo je 1998. godine

U petom izdanju Enciklopedije dodato je 30-ak novih imena iz Srbije i regiona, spisak muzičkih dokumentaraca i značajnih sajtova, koji prate rokenrol scenu, kao i veliki broj fotografija.

JU Narodna biblioteka „Njegoš”, uz podršku Opštine Nikšić i Ministarstva kulture i medija Crne Gore, organizovala je još jedan Jesenji sajam knjiga, koji se odvijao pod sloganom Verba volant, scripta manent (Riječi lete, zapisano ostaje). Ovogodišnje izdanje književne svetkovine bilo je ispunjeno književnim promocijama, razgovorima sa piscima, tribinama i diskusijama iz oblasti književnosti, umjetnosti i nauke, naglasila je Bojana Obradović, direktorica JU Narodna biblioteka „Njegoš“.

IV Jesenji sajam knjiga „Anderva buk“ priveden je kraju razgovorom sa piscem Petrom Andonovskim, a moderator je bio mr Goran Radojičić.

Senka Čolović Šumić

Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA