(VIDEO) Monodrama „Ispovest princeze Olivere Lazarević“ izvedena u sali „Zahumlja“

Autorski projekat Jovane Todorović, monodrama „Ispovest princeze Olivere Lazarević“ izvedena je u sali „Zahumlja“.  Rekonstrukcija dijela života najmlađe kćerke kneza Lazara Hrebeljanovića i veoma uticajne, zakonite žene sultana Bajazita donosi drugačiju dramsku priču o osobenoj, jakoj i uticajnoj, autentičnoj, istorijskoj ličnosti.

Dramsku ispovijest princeze Olivere Lazarević, koja je 12 godina provela u haremu osmanskog sultana Bajazita, kao zalog miru između ondašnje Srbije i Osmanskog carstva, Jovana Todorović je ispričala nadahnuto i emotivno. Radnja je smještena u pravoslavnoj crkvi na Bosforu, u kojoj se najmlađa Lazareva kćerka ispovijeda i tuguje, prisjećajući se djetinjstva,  roditelja, kao i različitih osjećanja prema sultanu Bajazitu.

Sagledavanje pojedinih životnih aspekata Olivere Lazarević, sultanije pravoslavne vjere, izuzetne žene tog vremena i njenog nastojanja da pomogne svom narodu bio je izazovan tetarski hod za Jovanu Todorović. Možda bi naša, ali globalna istorija, bila drugačija da su žene imale više prostora i prilika da donose važne odluke.

Autorski projekat Jovane Todorović, monodrama „Ispovest princeze Olivere Lazarević“, igrana je 12 puta. U Zahumlju je izvedena u okviru repertoara za jun programa Nikšićka kulturna scena.

Jovan Džodžo

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA