(VIDEO) Milorad Durutović govorio na temu „Orfejstvo u savremenom svijetu – autopoetički komentari“

U okviru festivala „Auto(r) na korzu“ na temu „Orfejstvo u savremenom svijetu – autopoetički komentari“ govorio je mr Milorad Durutović, kazujući i izbor iz svoje pjesničke zbirke „Orfej u svijetu crnog erosa“. Izlaganje Milorada Durutovića, zbog vremenskih uslova, upriličeno je u Gradskoj kući, a organizator najavljuje da će, u slučaju kiše, naredni događaj biti organizovan u JU Zahumlje.

Mr Milorad Durutović poklonicima pisane riječi poznat je, prvenstveno, kao književni kritičar i teoretičar. Pored izuzetnog obrazovanja i poznavanja onoga čime se bavi, uspio je, smatraju poznavaoci, da u sebi pomiri ozbiljnog književnog kritičara i pjesnika, a plod tog neuobičajenog susreta je knjiga pjesama „Orfej u svijetu crnog erosa“, štampana prošle godine u izdanju Udruženja književnika Crne Gore. Ta zbirka bila je više nego dovoljan razlog za susret i razgovor sa autorom na festivalu „Auto(r) na korzu“.

Moderatorka programa, književnica Milica Bakrač saopštila je nekoliko najznačajnih podataka iz Durutovićeve biografije. 

Publika je bila u prilici da čuje izbor iz autorove, za sada jedine, pjesničke knjige „Orfej u svijetu crnog erosa“ i njegove autopoetičke komentare.

O zbirci su pozitivna promišljanja iznijeli: recenzent knjige mr Natalija Đaletić, mr Maja Simović, među tumače se uvrstila i prof. dr Jelena Marićević Balać, takođe Marija Jelić, a dva veoma zanimljiva tumačenja dao je i protojerej-stavrofor Gojko Perović.

Durutović se osvrnuo na prigovore koje je, nakon promocija njegove knjige, gdje je, pored čitanja stihova, iznosio tumačenja sopstvene poezije i poetike, dobio od književnih prijatelja i jednog broja čitalaca.

Na zadovoljstvo publike, Durutović je pročitao pjesme iz ciklusa: Dom za ptice, Snoviđenja, Ljubav, Vaške, Virusi, Književne veličine i compani i Pravilnik, kao i još neobjavljene pjesme: Majka i Tuđinski dnevnik, najavljujući nove pjesničke poduhvate.

Susret sa Miloradom Durutovićem, kroz njegovo kritičko promišljanje i samu poeziju, izazvalo je pažnju publike, koja je autoru postavila više pitanja i iznijela svoje komentare i utiske.  

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA