(VIDEO) Kovačević: Šest veličanstvenih žena inspiraciju pronašle u riječima Milice Špadijer

U organizaciji  Opštine Nikšić, u foajeu Nikšićkog pozorišta, otvorena je izložba radova „Planine i groblja”, nastala po motivima iz knjiga pjesama „Šar-planina” i „Novo groblje” pjesnikinje Milice Špadijer, nakon čega je u Gradskoj kući održano njeno autorsko veče.

Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

 “Znamo svi za onaj čuveni japanski film “Sedam samuraja”, u američkoj verziji “Sedam veličanstvenih”, a ja bih rekao da večeras imamo sedam veličanstvenih žena od kojih je šest napravilo ove divne umjetničke radove, a inspirisane riječima sedme, odnosno prve u nizu, Milice Špadijer i njene poezije. Ključ ovoga što vidite večeras ovdje u ovoj prostoriji, u ovoj izložbi, nalazi se u riječima iz pjesama Milice Špadijer”, istakao je Kovačević.

Postavku “Planine i groblja” čine radovi u različitim tehnikama, šest umetnica različitih poetika, koje povezuju stihovi pjesnikinje iz Beograda. Ovaj zanimljiv koncept referiše o korenspodenciji i  linijama povezanosti poezije i vizuelne umjetnosti.

Promišljanja vizuelnim sredstvima o pjesničkim motivima Milice Špadijer, na liniji razumijevanja i zajedništva, čitaocima – posmatračima prezentovale su: Irena i Iva Kuzmanović, Milena Vukoslavović, Suzana Vulović, Jovana Tucović i Marija Šević.

Umjetnice, potpuno različitih i naizgled nespojivih poetika, imale su potpunu slobodu u radu, izboru pesama i tehnici.

U okviru pjesničke večeri u Gradskoj kući književnica Milica Bakrač, analizirajući staralastvo i nagrađivanu zbirku pjesama „Šar-planina“ Milice Špadijer, istakla je da autorka slobodnim i neukroćenim stihom, piše modernu, melodičnu, realnu i istinitu poeziju. 

Pjesničko veče Milice Špadijer, autorke knjiga poezije „Šar-planina” i „Novo groblje” i izložbu radova „Planine i groblja“ organizovali su Opština Nikšić, Nikšičko pozorište i JU Narodna biblioteka Njegoš.

Jovan Džodžo

foto/video: RTNK

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

[…] Izvor: RTNK […]

NIKŠIĆ PROGNOZA