(VIDEO) Konkurs za likovnu nagradu “Ilija Šobajić” otvoren do 20. avgusta

Javna ustanova (JU) „Muzeji i galerije“ Nikšić povodom 70 godina od smrti Ilije Šobajića, akademskog crtača, grafičara i pedagoga ustanovila je likovnu nagradu koja nosi njegovo ime. Na konkurs, raspisan 10. jula, do 20. avgusta mogu se prijaviti svi akademski umjetnici koji aktivno stvaraju na teritoriji Crne Gore.

Likovna nagrada “Ilija Šobajić” ustanovljena je u znak sjećanja i kao omaž rodonačelniku crnogorske grafike i crteža, kreatoru nacrta prvog crnogorskog novca – perpera, ilustratoru poštanskih maraka, brojnih publikacija i knjiga i pedagogu Iliji Šobajiću. JU „Muzeji i galerije“ Nikšić posjeduje više od 500 njegovih radova, a nagrada koja nosi ime značajnog umjetnika je način da se vrednuje njegovo djelo i nasleđe, koje daleko prevazilazi granice naše i država u okruženju.

Konkurs od 10. jula do 20. avgusta otvoren je za sve akademske umjetnike, koji aktivno stvaraju na teritoriji Crne Gore. Na izložbi radova planiranoj tokom “Septembarskih dana” tročlani žiri, sastavljen od eminentnih likovnih umjetnika, dodijeliće nagradu “Ilija Šobajić”.

JU Muzeji i galerije Nikšić početkom godine organizovala je izložbu radova Ilije Šobajića u Legatu Petra Lubarde u Beogradu. Nedavno je izdala i u gradu pod Trebjesom, promovisala monografiju “Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog” iz pera slikara – kustosa u JU „Muzeji i galerije“, Luke Đukanovića. Monografija će 21. jula biti predstavljena i u galeriji “Dado Đurić” na Cetinju.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA