(VIDEO) Knjiga Maksima Vujačića „Siluete nikšićkih oriđinala“: Živopisna galerija zanimljivih karaktera

U organizaciji Biblioteke „Arhiv uspomena“ i Novina Nikšića u sali hotela Onogošt promovisana je knjiga „Siluete nikšićkih oriđinala“ novinara  i publiciste Maksima Vujačića.

Vujačić novom knjigom  svjedoči o  ljudima i događajima koji su obilježili  period od   1945-1970. godine u gradu pod Trebjesom.

“Ukoričene priče o oriđinalima,  odražavaju mudrost, sjetu, ironiju bez jada, tragediju, ali i veselost “, istakao je Božo Koprivica, književnik i dramaturg.

Vujačić  zapisima, lirskim svjedočanstvima, pričama i  nostalgičnim sjećanjima  hronološki,  statistički i  umjetnički ukazuje kako je Nikšić, u poslijeratnom periodu, do 1970. godine, gradio svoj identitet i od nerazvijene varoši postao  industrijski centar.

Knjiga “Siluete nikšićkih oriđinala“  predstavlja trajno  svedočanstvo o ljudima i događajima koji bi, da nije bilo  marljivog hroničara nikšićke zbilje, Maksima Vujačića, i njegovog neumornog pisanja, uglavnom bili zaboravljeni.

U uvodnom tekstu “Decenija i po snova”  autor opisuje  period  od 1945- 1962. godine, koji je odlikovalo naglo povećanje broja   stanovnika, kada je  grad pod Trebjesom bio najveće gradilište u Crnoj Gori i  šire.

U takvom ambijentu bitisali su oriđinali, zanimljive ličnosti, kojih se stariji Nikšićani sa simpatijama sjećaju.

O živopisnoj galeriji  zanimljivih karaktera: Stevanu Vukoviću – Zlatnom, Perku Zviceru –  Pekešu, Milu Kotaracu, Petaru Stolici, Miliji Đuroviću –  Gatalu, Milutinu Miću Mrgudoviću,  Danici  Ždrale – Brašnjarici  i nerazdvojnom dvojcu  Jovu Borozanu –  Džadi i Ćalu  pripovijeda  Vujačić u novoj  knjizi.

Knjiga je ilustrovana  slikama Zorana Mićanovića i fotografijama Željka Šapurića, a korice  je uradio Željko Zvicer. Miro Nikolić dramski umjetnik, moderator, čitao je fragmente iz knjige “Siluete nikšićkih oriđinala“.

Maksim Vujačić novinar, publicista i hroničar starog Nikšića    napisao je  35 knjiga proze i poezije.  Promociju njegove nove knjige “Siluete nikšićkih oriđinala“ organizovali su Novine Nikšića i   Biblioteka „Arhiv uspomena“, čiji je osnivač  je i vlasnik.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA