(VIDEO) JU Zahumlje: U fokusu projekta „Imaginarijum“ fenomen slike u različitim granama umjetnosti

Gosti “Imaginarijuma” novog projekta JU Zahumlje, u čijem je fokusu fenomen slike tretitan kroz razne vidove umjetnosti, bili su Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti i Anka Gardašević, umjetnica.

Fenomen “sadejstva” slike i fotografije, izrazito srodnih vrsta umjetnosti tema je treće sesije projekta „Imaginarijum”. O povezanosti, dodirnim tačkama ali i mimozilaženjima te dvije vrste umjetnosti Kristina Radović, autorka projekta razgovarala je sa Ljiljanom Karadžić, istoričarkom umjetnosti i Ankom Gardašević, umjetnicom. Izražajnost fotografije uticala je pojavu futurizma, taj medij je ojačao izražajnost kubista, dedaista i ruskih konstruktivista. Marsel Dišan, francuski konceptualni umjetnik, jedan od prvih koji je fotografiju, koristio za samopreispitivanje i samopokazivanje.

Anka Gradašević, analizirajući složene odnose između fotografije i slike, nagalasila je da je fotografija dugo vremena bila zastupljena kao nosač informacija i da je zahvaljujući slikarstvu postala samostalni, stabilni umjetnički izraz.

Duže od jednog vijeka fotografija i slika bile su upućene jedna na drugu. U devedestim godinama XX vijeka, početkom postmoderne, fotografija i slika, počinju da korenpodendiraju sa novim medijima visoke tehnologije. To je početak stvaranja sasvim drugačijeg multimedijalnog ambijenta u kome je došlo do revizije nekih tradicionalnih veza i granice među tim umetnostima.

Jedna od tema Imaginarijuma bila je višemedijska prostorna instalacija „Stvarnost sjećanja“ Anke Gardašević, nedavno predstavljene na sceni Nikšićkog pozorišta. Autorka je pojasnila da promišljala o postajanju, istinitošću i stvarnošću sjećanja, o čovjeku- biću koje ,,bljesne“ i nestane,zato je postavka trajala svega dva sata.

Anka Gardašević umjetničku praksu bazirala je na fotografiji, videu, foto-kolažima i multimedijalnim radovima. Imala je više izložbi u zemlji i inostranstvu I dobitnica je više nagrada iz oblasti likovne umjetnosti. Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, bila je selektorka brojnih salona i autorka je većeg broja tekstova o crnogorskoj savremenoj umjetnosti.
Projekat “Imaginarijum” koji potpisuje Kristina Radović, urednica programa u JU Zahumlje, a koji rasvijetliljava fenomen slike u različitim granama umjetnosti, organizuje se jednom mjesečno u okviru programa Nikšička kulturna scena.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA