(VIDEO) Jelić: Pozorište leži u temelju ovog grada

Povodom velikog i značajnog jubileja – 140 godina od igranja prve predstave u Nikšiću Nikšićko pozorište je organizovalo svečani program, koji je otpočeo otvaranjem izložbe pisanih materijala i fotografija iz istorije pozorišnog života u Nikšiću, pod nazivom „Putem Slobodarke“.

Izložbu je otvorio je Janko Jelić, umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, navodeći da je velika čast, zadovoljstvo ali i obaveza biti dio tradicije koja je duga 140 godina. Toliko dugo trajanje, na turbulentnom prostoru kakav je Balkan, za Nikšićko pozorište je, po riječima Jelića, duga i bogata tradicija.

„Sa tim pamćenjem, sa tako bogatom i dugom tradicijom mi smo se osmjelili i našli kod sebe obavezu da ove godine, i upravo ovog februara, kada je datum prvog igranja predstave, slavimo tih 140 godina. U sklopu te proslave je upriličena i ova izložba koja je samo jedan mali isječak iz duge i bogate istorije, iz jednog sadržaja koji mi je dao veliki prostor da izmaštam kako je to sve moglo da izgleda u vremenu kada je igrana prva predstava i kada je počeo pozorišni život u Nikšiću“, rekao je Jelić, dodajući da je došao do „pomalo čudnog zaključka“ da je ovo pozorište počiva na temelju prve predstave „Slobodarka“, pa je i izložba naslovljena „Putevima Slobodarke“, a ta prva predstava se nalazi u temelju ovog grada.

„Ona je igrana godinu dana prije nego što je izgrađen današnji gradski trg u Nikšiću. To je podatak koji kazuje jednu neobičnost. Obično veliki gradovi nastaju na mjestima gdje se susreću različitosti. Nikšić i jeste nastao na širokom mjestu gdje su se sreli Hercegovina, Crna Gora i Brda, gdje su se „poljubili“ svi ti isti, a opet različiti identiteti i mentaliteti, ali je zanimljivo da grad nije rodio pozorište, nego je pozorište rodilo grad. Kroz tu svijest ja prilazim velikoj tradiciji, ovom svjedočanstvu koje smo uspjeli, zajedno sa Arhivom Crne Gore i njihovim odjeljenjem u Nikšiću, da napravimo i sa sviješću o tome da pozorište zaista leži u temelju ovog grada izložbu zvanično proglašavam otvorenom“, rekao je Jelić.      

Izložbu je, povodom obilježavanja 140 godina od izvođenja prve predstave u Nikšiću, pripremio i realizovao autorski tim, koji čine: Janko Jelić, Vesna Sušić, Vesna Vukićević, Ana Tomić, Danilo Pejanović sa kojima i Slavojka Marojević, koja je, prilikom otvranja izložbe, kazala da se kroz istoriju jednog pozorišta može posmatrati istorija njegovog grada, a Nikšić je, ocijenila je ona, prepoznat kao kolijevka dramske umjetnosti u Crnoj Gori. 

„Na bogatstvu pozorišnog trajanja u Nikšiću mogle bi nam pozavidjeti urbanije i pozorišno razvijenije sredine. Nije čudo što je Nikšić mapiran kao kolijevka dramske umjetnosti gdje su rođena poznata imena pozorišnei filmske umjetnosti koja su slavu pronijela daleko van grada i granica Crne Gore. Pozivam vas da pogledate ovu izložbu, bogatstvo pozorišnog stvaranja kroz vjekove koje prezentujemo na šest, odnosno sedam panoa, koji je centralni. Ti panoi su rađeni po teatrološkim periodikama i propozicijama i zato se može steći hronološki uvid u sve što se dešavalo na putu od „Slobodarke“ do danas, 14. februara 1884. godine, nedaleko odavde, kada su krenuli prvi oglasi, marketinški materijali koji su najavili izvođenje „Slobodarke“ Manojla Đorđevića Prizrenca“, kazala je Marojević.    

Postavku izložbe, koju čini pozorišna dokumentacija i dokumentaristika, i obuhvata dva segmenta – jedan sa prikazom hronološke linije koja prati nikšićku pozorišnu scenu od njenog nastanka do danas, zajedno sa plakatima kroz koje se stiče utisak o kontinuitetu i cjelini, nastaloj stočetrdesetogodišnjim radom pozorišta.

Drugi segment izložbe predstavlja detaljan opis događaja, ličnosti i okolnosti, koje su obilježile rad pozorišta u Nikšiću. Osim zvaničnih informacija, poznatih javnosti, postoje i one o ličnostima i događajima, vezanih za trajanje ove nikšićke institucije kulture o kojima se malo zna, a usmjeravale su rad i njegovale tradiciju Nikšića i Crne Gore. Sadrži elemente istorijske građe, koja je dijelom preuzete iz Državnog arhiva Crne Gore, arhivski odsjek Nikšić.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA