(VIDEO) Istoričar Jovan Muhadinović održao predavanje na temu „Nikšić od osmanske tvrđave do crnogorskog grada“

Istoričar Jovan Muhadinović, autor knjige “Osmansko poslanstvo i muslimani Crne Gore 1879 – 1912”, u Tehnopolisu održao predavanje na temu „Nikšić od osmanske tvrđave do crnogorskog grada“. Organizator je Matica crnogorska – ogranak Nikšić.

Istoričar Jovan Muhadinović, u izlaganju „Nikšić od osmanske tvrđave do crnogorskog grada“ obuhvatio je period od 1704. godine, kada su Turci gradili sistem tvrđava na potezu Nikšić – Gacko – Bileća, ekspanziju otomanske vladavine, do 1878, kada je Nikšić sa svojom okolinom odlukama Berlinskog kongresa pripojen Crnoj Gori.

Predavanje je bazirano na građi iz cetinjskog Državnog arhiva, kao i na dokumenatima i fotografijama, prvi put predočenim ovdašnjoj javnosti, iz Univerziteta u Istanbulu. Fokus izlaganja, uz ostalo, bio je na procesu integracije Nikšića u Knjaževinu Crnu Goru i iseljavanje muslimanskog stanovništva.

Jovan Muhadinović autor je knjige „Osmansko poslanstvo i muslimani Crne Gore 1879-1912“. To izdanje Matice crnogorske predstavlja značajan iskorak u naučnom rasvjetljavanju crnogorsko-osmanskih odnosa poslije 1879. godine.

Muhadinović je dobitnik Godišnje nagrade za očuvanje nacionalnog identiteta Muslimana Crne Gore “Murteza Karađuzović”. Prvo njegovo predavanje na temu „Nikšić od osmanske tvrđave do crnogorskog grada” u Tehnopolisu organizovala je Matica crnogorska – organak Nikšić.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA