(VIDEO) Imaginarijum: Vladimir Bojković o “Slici  i arhitekturi”

Javna ustanova (JU) Zahumlje  tribinom “Imaginarijum“  na temu „Slika i arhitektura“ obilježila 125 godina postojanja. Gost  tribine  bio je  arhitekta  Vladimir Bojković, sa  kojim  je razgovarala  Kristina Radović, istoričarka umjetnosti i  autorka projekta „Imaginarijum”.

Vladimir Bojković, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici, prvi je nikšićanin koji je doktorio na temu istorije urbanizma grada pod Trebjesom. Uloga i značaj arhitekture, njen izraženi  dijalog   sa društvom, istorijat brojnih prostornih zahvata na području grada pod Trebjesom,  povezanost  arhitekture i slike  bile su  neke tema tribine „Imaginarijum”.

Bojković, autor je pohvaljenog  idejnog  projekta  Muzeja Fado muzike u Lisabonu, u razgovoru sa   Kristinom Radović,  autorkom projekta „Imaginarijum”  govorio je o ulozi  i misiji  obrazovanja,   arhitekturi  država, bogate graditeljske istorije i  specifičnostima jugoslovenske arhitekture.

U  monografiji „Arhitektura i urbanizam  Nikšića nakon Drugog svjetskog rata“, Bojković je dao  prikaz više od 40 ostvarenja Ratibora Đorđevića, Đorđa Minjevića, Marka Mušiča, Feđe Košira, Bruna Milića, Dušana  Popovića I Slobodana Vukajlovića, poznatih jugoslovenskih I crnogorskih arhitekti  koji su oblikovali  urbani  identitet   Nikšića.

Jedna od tema tribine „Imaginarijum”  na temu  „Slika i arhitektura“ bio je ruski  arhitekta koji je projektovao zgradu JU Zahumlje, koja je 28 septembra, obilježila   125  rođendan.

Vladimir Bojković napisao je više  naučnih radova,publikovanih u relevantnim međunarodnim časopisima. Dobitnik je nagrade „Božidar Milić“, u kategoriji kritičko teorijski tekst za monografiju „Arhitektura i urbanizam grada Nikšića nakon Drugog svjetskog rata“.

 Petu sesiju „Slika i arhitektura“   tribine „Imaginarijum”, u okviru septembarskih dana, organizovala je JU Zahumlje.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Svaku sreću u životu i dalji napredak u nauci.

NIKŠIĆ PROGNOZA