(VIDEO) Evropski dani jevrejske kulture u Nikšiću

U okviru manifestacije “Evropski dani jevrejske kulture” i početka obilježavanja jevrejske Nove godine – Roš Hašane, u Nikšičkom pozorištu , nastupio Crnogorski orkestar mladih. Koncert su organizovali Jevrejska zajednica Grne Gore i Opština Nikšić.

Manifestacija “Evropski dani jevrejske kulture” ustanovljena je 1999. godine, obilježava se u više od 40 država, s ciljem da se istakne bogastvo judaizma, njegov lokalni, regionalni i nacionalno-istorijski značaj.

“Poseban, svečani karakter manifestaciji dao je koncert Crnogorskog orkestra mladih u Nikšiću, kojim jevrejska zajednica Crne Gore proslavlja Roš Hašanu 5785. godinu. Roš Hašana doslovno znači “glava godine”, rođendan svijeta ili proslava stvaranja. Smatra se da je to vrijeme kada je Bog sklopio savez sa čovjekom, stvorivši Adama i Evu. Roš Hašana označava početak jevrejskih svetnih dana koji vode do Jom Kipura, jednog od najvažnijih jevrejskih praznika”, naglasio je Slaven Radimiri, potpredsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore.

Evropski dan jevrejske kulture predstavljaju izuzetnu priliku da istaknemo doprinos jevrejske zajednice u kulturnom i društvenom životu Evrope, oblikovanju povoljnog političkog ambijenta, u kojem su pripadnici svih naroda na tlu Evrope, pozvani da jačaju kulturnu saradnju i unapređuju faktore koje doprinose oblikovanju kulturne mape Evrope.

Jevrejska kultura nosi sa sobom tradiciju koja traje hiljadama godina, preživela je brojne izazove, istrajala na kolosjecima stradanja i pokušaja sistemskog uništenja ali je uvijek iznova obnavljala svoju vitalnost i snagu i pokazala, u odsutnim momentima, da je jedan od stubova u razvojnom zamajcu evropske kulture,, obogatila njenu civilizaciju, čineći je raznolikom, otvorenijom i bogatijom.

„Večerašnji događaj nije samo prilika da se prisjetimo isključivo kulturne baštine i kreativnog nastupa jevrejskog naroda, već da slavimo Roš Hašanu, praznik koji simbolizuje novi početak, priliku za obnovu i refleksiju, prisjećajući se grjehova suočavajući se sa njima, molitveno se nalazimo na putu istinskog pokajanja i kroz katarzičnu transformaciju, započinjemo nove poduhvate i stremenja ka istinskom dobru” istakao je, uz ostalo, u svom obraćanju predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, čestitajući jevrejskom narodu i pripadnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Novu godinu – Roš Hašanu.

Težnja manifestacije “Evropski dani jevrejske kulture” je da brojnim konferencijama, koncertima, izložbama i drugim aktivnostima, promoviše dijalog I različitosti, prihvatanje drugaćijeg, što su vrijednosti za koje zalaže naše društvo. Njen segment je i koncert Crnogorskog orkestra mladih, čiji članovi su izveli klasična djela koja potpisuju jevrejski kompozitori.

“Orkestar je premijerno prošao kroz klasičnu literarturu Glasa, Bloha, Offenbacha, Geršvina, Verdija, Vilijamsa i drugih kompozitora. Na repertorau je i muzika iz filma “Šindlerova lista”, koju smo i ranije izvodili” kazao je violinista Igor Pejović.

Koncert Crnogorskog orkestra mladih u Nikšićkom pozorištu, održan je pod pokroviteljstvom Jevrejske zajednice Crne Gore i Opštine Nikšić.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA