(VIDEO) „Dve žene i jedan rat“: Impresivna priča o Amerikanki i Srpkinji

U Nikšićkom pozorištu izvedena je predstava „Dve žene i jedan rat“. Ovu impresivnu priču o jednoj Amerikanki Mabel Grujić i jednoj Srpkinji Jeleni Lozanić, njihovim nastojanjima za uspostavljanjem odnosa između Amerike i Srbije, u godinama Prvog svjetskog rata i velikoj pomoći koju su pružale srpskom narodu, režirao je Alek Conić.

Mabel Grujić, ženu srpskog diplomate Slavka Grujića, koja je bila osnivač Kola srpskih sestara, velika dobrotvorka i dobrovoljna medicinska sestra pri Crvenom krstu Srbije i koja je najveći dio svog života posvetila afirmaciji Srbije u inostranstvu, igra Vjera Mujović.

Lik Jelene Lozanić, supruge američkog pravnika, industrijalca Džona Frotingama, koja, po izbijanju Prvog svjetskog rata, kao predstavnica Crvenog krsta Kraljevine Srbije odlazi u Ameriku, gdje nastavlja sa svojim dobročinstvom i sakuplja pomoć za otadžbinu, povjeren je Mariji Bergam.

Predstava „Dve žene i jedan rat“ izvodi se na maloj, intimnoj sceni „Doma Jevrema Grujića“ u Beogradu, kući u kojoj su se sretale ove dvije žene, sada spomeniku kulture od visokog značaja.

Ovakav pozorišni izraz, po riječima filmske i pozorišne glumice Vjere Mujović, takozvani muzejski teatar, nastao u regionu kroz tendenciju igranja pozorišnih predstava u muzejima, njeguje kulturu sjećanja čime se, na neki način, prave živi spomenici ličnostima iz naše prošlosti.     

Marija Bergam, rođena, inače, u Kotoru, ljubiteljima pozorišne i filmske umjetnosti, poznata je po ulogama, koje je ostvarila u više televizijskih serija i filmova, kao i predstavama u teatrima u Beogradu, Podgorici, Somboru, Zaječaru, a uz to stručni je saradnik u  nastavi na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Predstava „Dve žene i jedan rat“, rađena je po tekstu Jelene Kajgo, rađena je u produkciji „Dom Jevrema Grujića“ iz Beograda, a u ulozi batlera pojavljuje se i glumac Danilo Babović.

U Nikšiću je odigrana u organizaciji Javne Ustanove Nikšićko pozorište i Matice srpske – Društvo prijatelja u Crnoj Gori, u okviru decembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2023.

Senka Čolović Šumić

foto/vide:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA