(VIDEO) “Auto(r) na korzu”: „100 godina od smrti Alekse Šantića“

Deveto veče književnog i kulturnog festivala “Auto(r) na korzu” bilo je posvećeno obilježavanju značajnog jubileja – 100 godina od smrti istaknutog pjesnika Alekse Šantića. 

O liku i djelu Alekse Šantića govorio je dr Duško Pevulja, profesor Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, koji je naveo da su, povodom ovog za srpski narod značajnog jubileja, u Banjaluci organizovali: izložbu „Aleksa Šantić i Mostarski književni krug“ i promociju knjige prof. Ranka Popovića „Oblici i lik Šantićeve poezije“, koja predstavlja, kako je ocijenio Pevulja, dragocjen prilog u našem vremenu o pjesniku o kome mislimo da se mnogo pisalo, ali ne i relevantno.

U što sveobuhvatnijem sagledavanju pjesnikovog stvaralaštva od velikog značaja je i poduhvat samog dr Pevulje, koji je priredio sabrana djela Alekse Šantića.

Pjesnikovu  književnu karijeru obilježila je oštra kritika ozbiljnog i meritornog Bogdana Popovića, o čemu je pisao Vladimir Ćorović, priređivač prvih cjelokupnih djela Alekse Šantića tridesetih godina u beogradskoj Prosveti.

Dr Pevulja se naročito osvrnuo na Šantićevu rodoljubivu poeziju, apostrofirajući tekst Jovana Skerlića „Obnova naše rodoljubive poezije“ u kome središnje mjesto zauzimaju Aleksa Šantić i Veljko Petrović. Akcenat je stavio na temu „Rodoljubiva poezija Alekse Šantića i srpski filološki program, a kroz poznatu pjesmu „Ostajte ovdje“.

Moderatorka programa, književnica Milica Bakrač ukazala je na najvažnije biografske podatke Alekse Šantića, a odabrane stihove govorio je Mihailo Perošević.

Manifestacija “Autor na korzu” održava se u okviru 6. Međunarodnog nikšićkog festivala knjiga, čiji organizator je Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, uz podršku Opštine Nikšić i Turističke organizacije Nikšić, a isti se realizuje u okviru avgustovskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2024.

Senka Čolović Šumić

Foto: „Auto(r) na korzu“/RTNK

Video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA