Večeras u Zahumlju “Imaginarijum”: Dr Luka Rakojević o slici i stripu

U sali Javne ustanove (JU)  “Zahumlje” večeras od 19 časova nastavlja se realizacija projekta „Imaginarijum”. Tema četvrte sesije je “Slika i strip”, a gost će biti dr Luka Rakojević, teoretičar umjetnosti. Razgovor će voditi autorka projekta “Imaginarijum”, istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU “Zahumlje” Kristina Radović.

Dr Luka Rakojević biografija:

Rođen je 28. septembra 1991. godine u Nikšiću gdje je završio Osnovnu školu „Olga Golović“ i Gimnaziju „Stojan Cerović“. Na Fakultetu umjetnosti je završio osnovne, specijalističke i magistarske studije.

Diplomirao je kod prof. dr Maje Đurić i magistrirao kod prof. dr Tonka Maroevića. Doktorirao je 2022. godine temom Zemlja stripa(iz)van sebe. Ima titulu doktora teorije umjetnosti. Tokom osnovnih i specijalističkih studija bio je saradnik i urednik rubrike za kulturu studentskog portala tragom.me. Učesnik je više međunarodnih naučnih skupova u zemlji i regionu. Autor je teksta Splin slikara za monografiju akademskog slikara Pera Nikčevića i pisac brojnih tekstova za časopise koji se bave različitim sferama umjetnosti i kulture. Tekstove je objavljivao i u časopisima profilisanim ka humanističkim studijama. Objavio je više književnih tekstova u zbirkama poezije i proze.

Dobitnik je većeg broja studentskih nagrada, kao i Nagrade Najbolji mladi strip teoretičar Balkana 2017. u Leskovcu. Autor je tekstova za više kataloga izložbi, učesnik književnih promocija i predavač na različitim manifestacijama. Držao je predavanja po pozivu u mnogim institucijama kulture širom Crne Gore i na brojnim događajima i tribinama.

NIKŠIĆ PROGNOZA