(FOTO/VIDEO) Veče Blagoja Bakovića i Miroslava Aleksića: Pjesnička služba Svetom Vasiliju Ostroškom

U okviru „Dana Svetog Vasilija Ostroškog“, tradicionalne kulturno-duhovne manifestacije, koju organizuju Eparhija budimljansko-nikšićka, Opština Nikšić i Crkvena Opština Nikšić,održano je pjesničko veče uvaženih književnika Blagoja Bakovića i Miroslava Aleksića.

U raznovrsnom i sadržajnom programu „Dana Svetog Vasilija Ostroškog“ učešće je uzela i Javna ustanova (JU)  Zahumlje, organizovanjem pjesničke večeri dvojice književnika, koji su poznati i omiljeni nikšićkoj publici. Blagoje Baković i Miroslav Aleksić u grad Svetog Vasilija Ostroškog stižu kao dva savremenika i pjesnička saputnika, jer su jedan drugom, kako zapaža pjesnikinja Milica Bakrač, rame uz rame, stih uz stih, duže od tri decenije.

“Večeras su u Nikšiću Blagoje Baković i Miroslav Aleksić da bi nam u Danima Svetog Vasilija Ostroškog i za slavu grada koja se bliži donijeli iskonsku pjesničku riječ… Pjesmu koja se rađala, koja je nošena i sazrijevala od Blagojevih Bojišta, Slijepač Mosta, Jabučke Gore i Bijelog Polja do Oputnih rudina, sreza vučedolskog nikšićke opštine Miroslava Aleksića”.

“Večeras su sa nama naša dva savremenika i saputnika. Oni su jedan drugom kao brat bratu, oni su, kako bi narod rekao rame uz rame, stih uz stih duže od tri decenije. Bakovićevo Podne, Vatra za kopitama, Zrno soli, Gorovilo, Čarobni pastir, Grudva u snegu, Molitve i slava Tebi, Pretvorena u poljupce, Molitva za mrave… nalaze se na istim policama najljepše srpske književnosti, ćirilice i duhovnosti uz Zigurat, Popik ili čug, Nemu vodu, Oskudno vreme, Neponovljivi kod, Arapski kapričo, Kafkino matursko odelo i Travarevog naslednika Miroslava Aleksića”, navela je Bakrač.

Na početku poetskog prinošenja stihova, Baković je čestitao Nikšiću na duhovnom, a ne političkom podvigu, dorastajući, po riječima pjesnika, dotle da Dan Svetog Vasilija Ostroškog bude slava grada.

“Da time pokažemo da imamo i nebeske znake u koje treba da se zagledamo; ja ne prezirem nikakve naše zablude, ali ih se odričem i hvala Bogu da je došlo vrijeme da se odreknemo zabluda i da ovaj Dan slavimo zajedno sa molitvama sveštenika i naših svetitelja na nebu”, rekao je Baković.

Za pjesnika Miroslava Aleksića veliku čast predstavlja što gostuje u Nikšiću i govori poeziju u gradu pjesnika, kulture, duhovnosti, a posebno, istakao je Aleksić, što je povod Dan Svetog Vasilija Ostroškog i manifestacija njemu posvećena.

“Izuzetna mi je radost što sam večeras ovdje i ogromna čast, jer je ovo prvi put da se obilježava Dan grada Nikšića u Danima Svetog Vasilija i pripala mi je ta čast da budem učesnik toga, to je za neku istoriju. Kako potičem iz ovih krajeva Nikšić doživljavam kao svoj grad, jeste da sam rođen u Vrbasu, tamo je stanovništvo praktično iz nikšićkog kraja. Nikšić je duhovan grad, sačuvao je dušu i voli poeziju, a to nije tako često. Nemam u svojoj poeziji pjesmu posvećenu Svetom Vasiliju, ali mislim da je moje služenje poeziji i pjesme koje se odnose na teme te vrste su u toj tradiciji. Kao hrišćanin i pravoslavac gajim veliko poštovanje prema kultu Svetog Vasilija Ostroškog. Doživljavam ga kao živog Sveca i ovo veče večeras doživljavam kao jednu službu Svetom Vasiliju”, kazao je za Televiziju Nikšić Miroslav Aleksić.

Pjesničko veče Blagoja Bakovića i Miroslava Aleksića, pjesnika uvaženih kako od ljubitelja pisane riječi, tako i od književne kritike, čije plodno stvaralaštvo je nagrađeno najznačajnijim književnim nagradama i priznanjima, jedan je od plodova saradnje gradova pobratima Nikšića i Vrbasa, te dio programa „Dani Vrbasa“, koji je organizovan u okviru manifestacije Svetog Vasilija Ostroškog.

Događaju su prisustvovali Predrag Rojević, predsjednik Opštine Vrbas i Miljan Mijušković, savjetnik za turizam, kulturu i vjerska pitanja Opštine Nikšić.

Senka Čolović Šumić

Foto, video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA