Utvrđena pravila o izboru crnogorskog kandidata za Oskara

Ministarstvo kulture i medija utvrdilo je pravila za izbor crnogorskog kandidata za nagradu Oskar Američke filmske akademije, u kategoriji ‘Najbolji strani film’.

Crna Gora se, kako se navodi u odluci Ministarstva, obavezuje da kandiduje najbolji nacionalni film iz protekle godine, koji izaberu predstavnici različitih filmskih struka.

„Kandidat za Oskara ne može biti film za koji nijesu u potpunosti podmirena sva dugovanja prema autorima, ekipi i glumcima, što se odnosi i na regulisanje autorskih prava. O kandidatu će odlučivati Selekciona komisija od sedam članova različitih struka (režija, produkcija, gluma, dramaturgija) koji iz svojih redova biraju predsjednika i sekretara komisije. Saglasnost na sastav komisije daje izvršni komitet Američke akademije“, navode u dokumantu Ministarstva.

Ta komisija će biti formirana na jednogodišnji privremeni status. projekcije se moraju gledati u adekvatnoj kino dvorani, a projekcije će biti zatvorenog tipa samo za članove komisije. Odluka o kandidatu se donosi tajnim glasanjem, a ukoliko dva filma dobiju isti broj glasova, glasanje se ponavlja do tri puta. Ukoliko ni nakon trećeg puta nijedan film nema većinu, Ministarstvo će konstatovati da te godine nije izabran kandidat za nominaciju za nagaradu Akademije.

Kako je predviđeno dokumentom, Komisija ima pravo i da ne izabere film ukoliko smatra da nijedan prijavljeni film ne zadovoljava kvalitetom.

Komisija je, kako se ističe, dužna da i ovu odluku obrazloži u pisanoj formi.

foto: LanKS/Shutterstock

NIKŠIĆ PROGNOZA