Uručena tradicionalna vidovdanska priznanja Udruženja književnika Crne Gore

Tradicionalne vidovdanske nagrade Udruženja književnika Crne Gore uručene su juče u navečerje Vidovdana, u manastiru Sv. Simeona Mirotočivog u Podgorici, na manifestaciji „Vidovdansko pjesničko bdijenje“.

Veče priređeno u okviru Tribine „Riječ“ blagoslovio je sveštenik Predrag Šćepanović, a publici se obratila urednica tribine, pjesnikinja Milica Kralj. Ona je podsjetila na istorijat manifestacije koja slavi Vidovdan i Kosovo, a koja traje blizu dvije decenije.

„Žrtveni svjetlosni pjesnički luk pod čijim trajnim znakom stoluje otačastvena poezija, od onog slijepog pjevača pa do ovovremenih pjesnika – žižna je osa koja proishodi iz srpske osnovne zemlje – Kosova i Metohije “ rekla je, između ostalog, Kralj dodajući da Kosovo i jeste i predstavlja pjesmu koja u svom jezgru čuva istorijsku svijest naroda.

Upravni odbor UKCG, na osnovu Statuta i Pravilnika o nagradama, shodno predlogu Perivoja Popovića, donio je odluku da se posebna „Velika Vidovdanska povelja“ za 2023. godinu ravnopravno dodijeli književnicima Novici Đuriću i Milici Kralj. Predsjedniku i potpredsjednici UKCG nagrada se dodjeljuje za realizaciju kapitalnog izdavačkog projekta „Iskra tainstvena“. Istaknut je njihov doprinos kvalitetnom i kontinuiranom radu UKCG.

„Vidovdanska povelja“ za pjesničko čuvanje pravoslavnog, kosovskog i slobodarskog nasljeđa dodijeljena je književniku Čedomiru Vukićeviću. „Raznolikim umjetničkim djelovanjem na književnoj sceni u Crnoj Gori Vukićević je uspio da sagradi osobeni književno-koordinantni sistem u čijem središtu jedinstveno mjesto zauzima poezija“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

„Vidovdanska povelja“ za poeziju uručena je pjesniku Ranku Mićanoviću za zbirku „U porti poju pčele“, a u obrazloženju stoji da je Mićanovićeva poezija utemeljena u tradiciji, u etosu i estetici, oslonjena na zavjetni kosovski mit, slijedeći duh petrovićevske Crne Gore.

Nagrada za slobodu riječi

Odluku o dobitnicima nagrada „Vidovdanska povelja“, „Makarijevo slovo“ i „Vidovdanska zahvalnica“ jednoglasno je donio žiri u sastavu Milica Kralj, predsjednica, i članovi Miljan Nikolić i protoprezviter mr Predrag Šćepanović. Nagradu „Vidovdanska riječ“ jednoglasno je dodijelio žiri UKCG u sastavu Perivoje Popović, predsjednik, i članovi Božidar Bobo Denda i Aleksandar Ćuković.

Nagradu „Vidovdanska riječ“ dobile su novinarke redakcije Kulture, dnevnih novina „Dan“, Živana Janjušević i Svetlana Ćetković Kako je naveo Popović, nagrada im je pripala „za izuzetan doprinos medijskoj afirmaciji cjeline, punoće i pojedinačnih stvaralačkih stavova i vrijednosti UKCG“.

Popović je naveo i da je to nagrada za slobodu riječi, po kome je prepoznat i „Dan“, a na čijem oltaru je i žrtva Duška Jovanovića o čemu svjedoči i zaglavlje novine i portala na kojima još stoji pitanje – Ko je ubio Duška Jovanovića‘

Popović je naveo da novinarke, zajedno sa urednicom Verom Samolov pronalaze puteve slobode govora, doprinoseći i osvjetljavanju rada UKCG.

Milanu Kneževiću pripala je „Vidovdanska povelja“ za prozu, za roman „Obala Nesanice“, koji se, kako stoji u obrzloženju, kritički, sarakstično-ironijski bavi sadašnjim trenutkom i glavnim nosiocima prepoznatljivih društveno-političkih dešavanja, gradeći „opominjuću i zabrinjavajuću priču o vremenu koje obilato podliježe zlu“.

Za književno – kritičku valorizaciju savremene srpske književnosti u Crnoj Gori „Vidovdanska povelja“ dodijeljena je književnom kritičaru, esejisti i pjesniku Miloradu Durutoviću, a za valorizaciju savremene književne kritike pripala je književnici i književnoj kritičarki mr Marijani Zečević.

Vidovdansku besjedu naslovljenu „Osijanje Carstva Nebeskog“ održao je književnik i kritičar, potpredsjednik UKCG Perivoje Popović. On je naveo da srpski, kao rijetko koji, narod u svojoj tradiciji bilježi istorijske događaje i pojedince koji su sopstvenim dometom upisani u knjige vječnosti – besmrtna vatra na Vračaru, božićna vatra na Bojnoj njivi kod Mojkovca, kao i podvizi Sv. Jovana Vladimira Dukljanskog i Zetskog i Sv. kneza Lazara, koji je na Vidovdan, na Kosovom polju postao Sveti car.

„Srpski njegoševski narod ovdje u Crnoj Gori i bratskoj Srbiji i Srpskoj, ali i širom vaseljene punim dahom i duhom postojano i ponosno na tim nebeskim porukama gradi i čuva svoje trojedno duhovno postanje i postajanje“ rekao je, između ostalog, Popović.

On je dodao je i da je te „veličanstvene stubove bogočovječnosti kojima je Gospod podario srpski narod“ u „zavjetno slovo pozlatio crnogorski Sveti vladika Njegoš“. Osvrnuo se i na aktuelnu situaciju na Kosovu.

Nagrada UKCG „Makarijevo slovo“ dodijeljena je književniku Milutinu Mićoviću za književno-filozofski opus visokih etičkih i estetskih dometa u srpskoj književnosti i očuvanje ćiriličnog pisma.

„Vidovdanska zahvalnica“ ove godine uručene su Bojanu R. Bulatoviću, snimatelju Srpske televizije, Draganu Lekoviću, uredniku Pres portala za medijsku afirmaciju književnog stvaralaštva članova UKCG, kao i pjesniku Nenadu Skrobanoviću.

U ime dobitnika zahvalio je Milan Knežević.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA