U „Zahumlju“ 10.oktobra promocije knjige „Toma Zdravković – Zapisano u vremenu“

Knjiga „Toma Zdravković – Zapisano u vremenu“ novinara Nikole Kankaraša biće promovisana u nikšićkom „Zahumlju“ u četvrtak, 10. okrobra u 18,30 h.

Jedan od izdavača knjige je i Radio televizija Nikšić pa će na promociji govoriti generalni direktor naše medijske kuće Nikola Marković. O prvjencu novinara Nikole Kankaraša govoriće i lektor mr Goran Radojičić, muzičar Ivan Peković kao i autor.

U muzičkom dijelu programa nastupiće vokalni solista Mirko Ćalić i harmonikaš Ivan Peković.

Moderatorka večeri biće istoričarka umjetnosti i urednica programa u Javnoj ustanovi (JU) „Zahumlje“ Kristina Radović.

Događaj je dio oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2024.

Prvenac nikšićkog novinara i publiciste do sada je promovisan na Sajmu knjiga u Podgorici, na Novom Beogradu, u Pečenjevcu i Skadarliji.

Izdavači knjige su i Kosmos izdavaštvo iz Beograda i Nova knjiga iz Podgorice. Lekturu i korekturu je radio mr Goran Radojičić, dok su recenzenti novinari i književnici Aleksandar Saša Gajović i Raša Tomanović.

Opsežnom analizom biografije i stvaralaštva velikana jugoslovenske muzičke scene Kankaraš se bavi više od deset godina, a u knjizi su zastupljeni intervjui sa tridesetak ličnosti: njegovom porodicom, prijateljima, kolegama i saradnicima.

Štivo obiluje velikim brojem novinskih tekstova i intervjua iz perioda od 1968. do 1991. godine, a ilustrovano je sa oko 300 fotografija iz privatnog života i karijere. U knjizi su zastupljeni i osvrti književnika i muzičkih kritičara poput Đorđa Matića, Dejana Stojiljkovića i Siniše Škarice.

Biografija autora:

Nikola Kankaraš (1995) rođen je u Nikšiću, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 2018. godine na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, na smjeru Međunarodni odnosi. Kao novinar radio je u Informativnoj agenciji MINA, Radio televiziji Podgorica i Radio televiziji Nikšić.

Kankaraš piše o raznorodnim temama, sa posebnim fokusom na jugoslovensku muzičku scenu i ličnosti koje su je obilježile.

Regionalnu javnost zainteresovao je knjigom „Toma Zdravković – Zapisano u vremenu“, koju su 2024. godine objavili Kosmos izdavaštvo, Nova knjiga i Radio televizija Nikšić.

Proučavanjem lika i djela Tome Zdravkovića bavi se od 2011. godine, a uporedo i sakupljanjem njegovih nosača zvuka: gramofonskih ploča, audio i video kaseta, kompakt-diskova, novinskih članaka i knjiga.

Od 2014. do 2021. godine uređivao je Fejsbuk stranicu „Tomislav Toma Zdravković“, kao najkompletniju internet bazu podataka o ovom umjetniku i sublimat godinama prikupljanih novinskih tekstova, fotografija i video snimaka.

Sa izdavačkom kućom „Croatia Records“ 2015. godine sarađivao je na realizaciji Antologije Tome Zdravkovića, a autor je i kataloga sa njegovom cjelokupnom diskografijom.

Učestvovao je i kao stručni konsultant na dokumentarnom filmu “To je Toma” (2021), u produkciji City grupe iz Niša i Centra za kulturu Aleksinac.

foto:RTNK/JU Zahumlje

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA