U toku prijave za prvi Međunarodni pijanistički festival u Crnoj Gori

Međunarodni pijanistički festival u Crnoj Gori (Montenegro International Piano Festival), u okviru kojeg će biti održani masterclasovi i koncerti svjetski poznatih pijanista, kao i pijanističko takmičenje, biće održan od 20. do 28. avgusta u Kotoru.

Izvršna direktorica Festivala, Vasilisa Lopušina, kazala je da se festival održava prvi put u Crnoj Gori.

„Festival se sastoji iz tri segmenta – pijanistički masterclasovi, koncerti i pijanističko takmičenje. Predavači na masterclasovima biće legendarni pijanisti Pablo Galdo (Španija), Cyprien Katsaris (Francuska/Kirpar) i Gulsin Onay (Turska)“, navela je Lopušina.

Kazala je da su u toku prijave za pijanističko takmičenje, koje je otvoreno za pijaniste svih nacionalnosti.

„Takmičenje se sastoji od prve i finalne etape a kategorije će biti od 8 do 15 godina i od 16 do 32 godine. Rok za prijavu na Festival je 13. avgust, ali svi koji se prijave do 6. avgusta mogu ostvariti popust od 15 odsto. Učesnici masteclasosova moći će učestvovati besplatno na takmičenju. Članovi žirija biće: Senad Gačević, Pablo Galdo i Gulsin Onay“, navela je Lopušina. 

Istakla je da je nagradni fond od 50 do 300 eura, a da će za najbolje u izvođenju djela crnogorskog kompozitora u obje kategorije biti dodijeljena posebna nagrada, autora crnogorskog kompozitora Senada Gačevića.

Lopušina je najavila da će u okviru festivala biti održana i dva ekskluzivna koncerta – 20. avgusta Cyprien Katsaris i 25. avgusta Gulsin Onay, koji će se premijerno predstaviti crnogorskoj publici.

Festival će biti održan na dvije lokacije – u Muzičkoj školi „Vida Matjan“ i Crkvi Svetog duha, a sve informacije o događaju su dostupne na sajtu www.mipfestival.com.

foto: Montenegro International Piano Festival

NIKŠIĆ PROGNOZA