U Nikšiću uskoro počinje Ljetnja škola srpskog jezika za strance

Treća po redu Ljetnja škola srpskog jezika za strance i pripadnike srpske dijaspore počinje u ponedjeljak, 9. jula, i trajaće do 26. jula u Nikšiću, a nakon toga odvijaće se do 30. jula u Budvi.

Iz Matice Srpske – Društva članova u Crnoj Gori, koja je, uz podršku Opštine Nikšić, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije, i drugim organizacijama i pojedincima, bila organizator prošlogodišnje Škole srpskog jezika, navode da su za sada prijavljena 42 kandidata iz 12 zemalja.

U odvijanje nastave i vannastavnih aktivnosti  biće uključeno 16 predavača, od čega će četvoro konstantno držati časove srpskog jezika. Osim časova srpskog jezika biće organizavana i predavanja iz različitih oblasti: književnost, geografija, istorija, biologija mora, religija, psihologija, filmska I likovna umjetnost.

Sastavni dio Škole srpskog jezika za strance jeste upoznavanje sa istorijskim znamenitostima i prirodnim ljepotama Crne Gore, pa će u tom smislu biti organizano devet izleta širom Crne Gore: posjeta manastirima Ostrog, Cetinjskog i Župskog, manastira Kosijerevo, potom lokaliteta Crvena stijena, Žabljaka, vožnja žičarom, obilazak mosta na Tari i rafting, Kapetanovo jezero i Lukavica, Skadarsko jezero, krstarenje Bokokotorskim zalivom.  

Prva Ljetnja škola srpskog jezika organizovana je 2019. godine u Igalu sa ciljem da se kroz učenje srpskog jezika strancima i pripadnicima srpske dijaspore predstavi ono što je najvažnije u našoj kulturi i tradiciji. 

Senka Čolović Šumić

NIKŠIĆ PROGNOZA