U Nikšiću svijet u malom: U Ljetnoj školi srpskog jezika za strance 35 polaznika iz 14 zemalja svijeta

Ljetnja škola srpskog jezika za strance, koju organizuje Matica Srpska -Društvo članova u Crnoj Gori , počela je danas u Nikšiću.

Predsjednica Matice Srpske-Društva članova u Crnoj Gori prof. dr Jelica Stojanović kazala je da je Nikšić  dobio posebno mjesto u organizaciji škole između ostalog i zato što se tu govori najčistiji, vukovski srpski jezik ijekavskog izgovora koji će polaznici moći da čuju u izvornom obliku.

Opštini Nikšić, rekao je predsjednik Marko Kovačević, zadovoljstvo je što je u prilici da  pomogne Ljetnju školu srpskog jezika za strance i ljude iz dijaspore.

Ljetnja škola srpskog jezika za strance, koja se organizuje četvrtu godinu zaredom,  u Nikšiću će trajati do 24.jula, a do  28. jula odvijaće se u Herceg Novom.

Ove godine školu će pohađati 35 polaznika iz čak 14 zemalja svijeta.

“Da potvrdimo onu našu staru izreku “govori srpski da te cijeli svijet razumije” sabralo je ove godine 35 polaznika koji su došli iz Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske, Grčke, Austrije, Poljske, Kanade, SAD-a, Njemačke, Švajcarske i Italije. Dakle, svijet u malom  tako da se ovom školom, našim saborom ova izreka i potvrđuje”, kazala je danas na svečanosti povodom početka Ljetnje škole prof. dr  Stojanović.

Slogan ovogodišnje Ljetnje škole srpskog jezika za strance je”UčiTe srpski”, a autor slogana je Blažo Papović. Sloga ima duboku simboliku, istakla je Stojanović, “učeći srpski jezik bićeš učen od  srpskog jezika kulture, istorije, naroda, prijateljstva, ljubavi”

Kovačević je podsjetio da je Nikšiće jedan od izvorišta srpskog jezika.

“Savremeni reformator srpskog jezika Vuk Karadžić je govor sa ovog područja uzeo kao osnovu svoje reforme. Njegova majka Jegda je sa područja teritorije opštine Nikšić, a otac Stefan nedaleko odavde iz Petnjice kod Šavnika, tako da Nikšić zaista jeste pravo mjesto da počnete da učite srpski jezik, a za završetak ove škole svakako jeste najbolje naše primorje odakle taj srpski jezik evo već vjekovima ide u svijet i komunicira sa drugim narodima i sa drugim državama. Srpski jezik postaje popularan ovih dana na globalnom nivou , prije svega zbog naših sportista kao što su Nikola Jokić i Novak Đoković tako da ste i vi neki koji ste polaznici ove škole u sličnoj misiji poput njih dvojice da naš jezik popularište i da onda zaista ova fraza koju je profesorica Jelica rekla da govorimo srpski da nas čitav svijet razumije bude i u potpunosti istinita”, kazao je Kovačević prilikom otvaranja škole.

Nastava je, pojasnila je prof. dr Stojanović,  organizovana  u tri nivoa. Predviđena su predavanja univerzitetskih profesora iz oblasti srpske književnosti, filma, istorije Srba, srpskog jezika i ćirilice, istorije Crne Gore, umjetnosti, nauke, religije. Biće organizovane i  brojne vannastavne aktivnosti poput obilazaka crnogorskog primorja, crkava i manastira,  posjeta pjesničkim i filmskim večerima, festivalima, koncertima, te i učenje naronih igara.

Organizovanje škole, uz Opštinu Nikšić, pomogli su Direktorat za dijasporu i Srbe u regionu Republike Srbije, NVO Prijatelji Nikšića kao i druge organizacije i pojedinci.

Biljana Brašnjo

foto:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA