(VIDEO) U nikšićkom Zahumlju predstavljena knjiga “Krugovi Berlina 1936” Tamare Milešev

U JU Zahumlje održana je promocija knjige “Krugovi Berlina 1936” autorke Tamare Milešev koja otkriva sudbine atletičara Kraljevine Jugoslavije koji su na svečanom otvaranju XI Ljetnjih olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine odbili da pozdrave njemačkog kancelara Adolfa Hitlera nacističkim pozdravom. O knjizi su govorili prof. Veselin Jovović, Drago Musić, predsjednik Savjeta za sport Opštine Nikšić i autorka.

Musić je ovom prilikom iznio nekoliko podataka iz bogate biografije Tamare Milešev, istakao značaj knjige i podsjetio da je autorka sličnu nepravdu doživjela na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine kada su Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ) uvedene sankcije, te organizatori nisu dozvolili da reprezentativci nastupaju sa obilježjima države već pod bijelom zastavom. kao ni da učestvuju u ceremoniji otvaranja.

Jovović je podsjetio da je Milešev kao juniorka osvojila svjetksi rekord preskočivši 193cm koji je nedavno oboren od strane Angeline Topić. Istakao je da se radi o knjizi “koja se čita iz duška” i da je posebna vrijednost u tome što knjiga koja ima skoro 280 strana, sadrži 115 fotografija koje nikada do sada nisu nigdje objavljene i govori o sudbinama olimpijaca kao što su Vane Ivanović, Jovan Mikić Spartak, dr Veljko Narančić, Milan Stepišnik, Jelena Stojanović, Jelica tanojević, Jaša Bakov, Aleksa Kovačević i drugih učesnika tadašnje olimpijade.

Kazao je da se za sudbinu polovine učesnika Olimpijskih igara iz 1936. godine nije znalo “nekad zbog straha, a nekad da se ne bi zamjerilo moćnicima” i podsjetio je da na tadašnjoj olimpijadi učestvovalo 4 066 sportista, od kojih 328 žena iz ukupno 49 zemalja.

– Kraljevina Jugoslavija brojala je rekordna 93 predstavnika u atletici, biciklizmu, gimnastici, jedrenju, kajakaštvu, mačevanju, plivanju, rvanju, skokovima u vodu, vaterpolu i veslanju što je bilo jedno od brojnijih reprezentacija u to vrijeme. Tada je u atletici učestvovalo 17 atletičara i pet atletičarki, ali je značajniji uspjeh ostvaren u sporstkoj gimnastici, gdje je najbolji gimnastičar Jugoslavije svih vremena Slobodan Štuker osvoio srebrnu medalju na krugovima i to je bila šesta medalja na olimpijskim igrama – podsjetio je Jovović ističići da je politika u to imala veoma negativan uticaj na polje sporta kao i da su bojkot na tadašnjoj olimpijadi pokrenuli olimpijci Vane Ivanović i Jovan Mikić.

Jovović je istakao da je knjiga namijenjena prije svega istoričarima, pedagozima fizičke kulture, sociolozima, filozofima, učiteljima, vaspitačima, ljubiteljima sporta ali i širem krugu čitalaca i da knjiga treba da doprinese edukaciji kadrova i usmjeri pažnju na posebne efekte i uticaje društvene zajednice na sport ali i sporta na društvenu zajednicu, s obzirom na njegovu savremenu komercijalizaciju. Nada se i da će se prepoznati značaj ove knjige i po njoj snimiti film u skorijoj budućnosti.

Milešev je izrazila zadovoljstvo što je ima priliku da promoviše svoju knjigu u Crnoj Gori koju posjećuje po prvi put. Istakla je da je prije petnaest godina, pojavom fesbook-a osnovala stranicu pod nazivom “Atkerski savez Jugoslavije” koji broji oko 6 000 pratilaca, jer je primjetila da se osnivanjem novih saveza niko više nije bavio sportskom istorijom.  Autorka je istakla da je za nju cijeli proces istraživanja bio interesantan i najavila da razmišja o tome da sledeća knjiga bude o olimpijskim igrama u Braselonu iz 1992. godine koja bi se mogla nadovezati na  knjigu “Krugovi Berina 1036”, s obzirom na to da su i  tada olimpijci sa našeg prostora prošli kroz neugodna iskustva.

Tamara Milešev, po struci magistar medicine, rođena je 1967. godine u Novom Sadu gdje je počela da trenira atletiku. Bila je rekorder Jugoslavije u tri discipline, skoku u dalj, skoku u vis i troskoku, šampion Balkana i mediterana, četvrta na Svjetskom prvenstvu i juniorska rekorderka Evrope u skoku u vis. Učesnik je Olimpijskih igara u Barseloni.

Promociji je prisustvovao Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić, Igor Pešić, potrpredsjednik atletkog Saveza Crne Gore, Snežana Dančetović, bivša rekorderka Jugoslavije u skoku u dalj, Snežana Golubić, bivša rekorderka Jugoslavije u bacanju diska ali i drugi sportisti sa našeg prostora.

Moderatorka je bila književnica Milica Bakrač, a promocija je održana u okviru junskog repertoara programa Nikšićke kulturne scene.

Nevena Bulajić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA