(FOTO/VIDEO) U Domu za stare organizovana likovna kolonija

Kolonija koja je organizovana u Domu za stare, okupila je 15 učesnika, koji su slikali i donirali radove ovoj ustanovi.

Aktivno učešće u koloniji uzeli su i korisnici Doma.

„Oni svakako imaju kroz redovne aktivnosti,vidove radno okupacione terapije. Jedna od njih je i likovna aktivnost, tako da im je ova kolonija dobro došla i kroz tu terapeutsku notu“, istakla je Anđela Lalatović, direktorica Doma za stare.

Kako bi oplemenili prostorije u kojima borave stanari doma za stare, Ankica Bjelica, istoričarka umjetnosti inicirala je ovu koloniju.

„Svaka slika oplemeni prostor. Zbog toga sam okupila grupu ljudi,meni dragih i dobrih slikara. Neki ljudi su u poslednjem trenutku otkazali,neki su bili spriječeni,ali su poslali svoje radove koji će oplemeniti ovaj prostor. Ja se nadam da će se slike nalaziti u dnevnom boravku“, kazala je Bjelica.

Ovaj gest i saosjećanje za naše korisnike treba da posluži drugima kao primjer kako ranjivim kategorijama društva treba pružiti podršku na putu uključivanja u društvenu zajednicu, istakla je Jelena Banjević iz rukovoditeljske službe za Socijalni rad, dodajući da su korisnici Doma za stare takođe uzeli učešće u radu kolonije.

„Višedecenijska tradicija organizovane brige i njege o starima je mjera humanosti i zrelosti jednog društva. Ono što želim da kažem jeste da Dom starih Nikšić nastavlja sa tom tradicijom, upravo iz razloga što u radu sa našim korisnicima koristimo savremene načine rada. Prije svega, kada je u pitanju ova slikarska kolonija u radno okupacione terapije, ona je imala veliki značaj za naše korisnike“, rekla je ona.

Lalatović je istakla da vjeruje da će u daljim aktivnostima ova ustanova prepoznati značaj likovne kulture i da će ubuduće pozvati sve učesnike iz drugih gradova.

„Ja negdje želim da apelujem na sve aktere iz lokalne zajednice, da možda u budućnosti kroz septembarske dane, osmislimo svi zajedno jednu ovakvu aktivnost jer mislimo da je dobra za naše stanare ali i za opštu dobrobit u zajednici“, rekla je ona.

Učesnicima kolonije Lalatović je u znak zahvalnosti na njihovoj humanost uručila zahvalnice i prigodne poklone.

Učesnici kolonije koji darivali svoje slike su Ankica Bjelica, Milena Krivokapić, Jelena Krivokapić, Vesna Sušić, Zoran Mićanović, Mišo Vemić, Angelina Janjušević, Milena Vladisavljević, Kristina Lalatović, Mileva Bogdanović, Isidora Sarić, Nevenka Daković, Miki Radulović, Krsto Andrijašević i Mile Albijanić.

Andrija Vasiljević
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA