U biblioteci Radosav Ljumović počela manifestacija Riječ Njegoševa

U Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” sinoć je počela manifestacija Riječ Njegoševa povodom obilježavanja dana rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Prvo veče programa bilo je posvećeno svečanom uručenju nagrada učenicima i prezentovanju njihovih radova. Podsjećamo da je Biblioteka tokom oktobra objavila literarni konkurs namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Podgorice na teme “Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al’ zube polomi” (za učenike osnovnih škola) i “Svijet je ovaj tiran tiraninu a kamoli duši blagorodnoj”, (za učenike srednjih škola).

Žiri u sastavu Đorđe Šćepović, Stefan Sinanović i Ljilja Ćuković je nagradio učenike osnovnih škola: Katarinu Radović (OŠ “Milorad Musa Burzan”), za osvojeno prvo mjesto, Dragana Kadrića (OŠ “Vladimir Nazor”), za drugo mjesto, Ognjena Kikovića (OŠ “Pavle Rovinski”), za osvojeno treće mjesto, kao i učenike srednjih škola: Saru Kovačević (Srednja umjetnička škola “Vasa Pavić”), za osvojeno prvo mjesto, Minu Bošković (Gimnazija “Slobodan Škerović”), za osvojeno drugo mjesto i Matiju Boškovića (Gimnazija “Slobodan Škerović”), za osvojeno treće mjesto.

Prije dodjele nagrada, podgoričkoj publici i nagrađenim učenicima obratio se predsjednik žirija – pisac Đorđe Šćepović koji je poručio da pjesničko djelo Petra II Petrovića Njegoša kao nijedno drugo prije i poslije njega u crnogorskoj književnosti, samjereno je kako književnoj tradiciji iz koje je poteklo tako i savremenosti u kojoj je nastalo.

“Više nego drugđe, to je vidljivo u njegovu Gorskom vijencu, djelu koje je i danas u središtu brojnih polemika, različitih viđenja i razumijevanja – najčešće onih koji zanemaruju njegovu umjetničku snagu i literarnu prirodu – no istovremeno i djelu koje slijedeći ocjenu Bjelinskog izrečenu na račun Puškinova Evgenija Onjegina, možemo smatrati enciklopedijom crnogorskoga života”, kazao je Šćepović.

Manifestacija “Riječ Njegoševa” trajaće do 12.novembra i publici ponuditi raznovrstan sadržaj, a već večeras od 19.00h učenici podgoričke Gimnazije govoriće stihove iz poznatih djela Petra II Petrovića Njegoša.

Foto: Biblioteka „Radosav Ljumović“ /CDM

NIKŠIĆ PROGNOZA