(VIDEO) Tribina “Svobodijada”: Predstavljena knjiga Budimira Aleksića

U okviru tribine “Svobodijada”, u sali Zahumlja, predstavljena knjiga “Ogledi u srpskoj književnosti” dr Budimira Aleksića. Studija obuhvata pregledan, komprimovan presjek novih kritičkih razmišljanja i zaključaka o identiteskim pitanjima i doprinosa pojedinih stvaralaca u izučavanju srpskog jezika, književnosti i kulture.

“Ogledi u srpskoj književnosti” deseta knjiga Budimira Aleksića, obuhvata radove nastale u poslednjih dvadest godina, koji su objavljeni u zbornicima brojnih međunarodnih i domaćih naučnih konferencija i skupova. Dvadeset raznovsnih i upozoravajućih studija sa preglednim i jasno definisanim temama o našem književno-istorijskom i kulturnom nasleđu, bez ponavljanja poznatih ocjena, donose nove, uvjerljivije odgovore značajne za podrobnije razumjevanje srpskog kulturnog obrasca.

Knjiga “Ogledi u srpskoj književnosti” svojevrstan komprimat Aleksićevih interesovanja i svjetonazora, ukazuje i na izuzetna dostignuća savremenika o kojima se u širim krugovima malo zna, zapažen je iskorak u odnosu na postojeće naučne istine. Štivo je dragocjeno proučavaocima književnosti, i svima koji žele imati jasan uvid u srpsko književno nasleđe i tokove njegovog razvoja.

Aleksić, teoriski, naučno osvjetljava brojne tabu teme, poput porijekla i stvaralaštva Iva Vojinovića, autora “Dubrovačke trilogije”, kojeg prisvajaju druge kulture, iako je svoj jezik nazivao srpski i koji pripada srpskoj literature i kulturi. Među sabranim radovima su i prisustvo Svetog Save u kulturi Crne Gore, Njegoševo djelo, Njegoš i Lovćen kao pjesnička inspiracija Momira Vojvodića, potom studije o Lazu Kostiću, prvom srpskom bukvaru inoka Save i mjestu njegovog nastanka i druge teme.

Moderatorka je bila pjesnikinja Milca Bakrač, urednica tribine “Svobodijada”. Budimir Aleksić, autor deset knjiga, objavio je pedesetak naučnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima, vezanih za oblast istorije i teorije književnosti i kulture.

Predstavljanje njegove nove knjige “Ogledi u srpskoj književnosti” u okviru repertora za okobar programa Nikšićka kulturna scena organizovala je JU Zahumlje.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA