Studentski teatar sinoć uspješan u Nikšiću, večeras nastupa u Danilovgradu

Da nijesu čvrste granice između profesionalnog i amaterskog teatra sinoć su na najbolji način na sceni Nikšićkog pozorišta pokazali glumci Studentskog teatra iz Podgorice, svojom predstavom po tekstu i režiji Dragana Koprivice.

Na samom početku autor se obratio brojnim gledaocima napominjući da vrijedi ukazati i na profile glumaca Studentskog teatra, koji se u građanskom životu bave različitim profesijama, dalekim od teatra, ali ih ujedinjuje ljubav prema pozorišnoj umjetnosti.

„Mihaela Živković Batrićević se bavi bankarstvom, Marija Đuranović je saradnik u nastavi na UCG, Sanja Veličković Radonjić pjesnikinja i slikarka, Ljudmila Vorobjova ljekar, a mladi Emir Tičić učenik osnovne škole“, navodi se u saopštenju.

Koprivica je ukazao i na lijep primjer posvećenosti amaterizmu: Mihaela Živković Batrićević je putovala na probe u Podgoricu sa Cetinja puna tri mjeseca. Naveo je i da ima sreću sa ovim ansamblom jer su svi akteri ne samo vrlo talentovani, nego i odgovorni, i da bez tog spoja nema ni uspjeha

„Nikšićka publika je sa izuzetnom pažnjom propratila grotesknu scensku priču („Sekretarijat za sufinansiranje žirafa“) iz svakodnevnog života o samovolji ličnosti na funkcijama, koje i zbog ličnih frustracija pokazuju krajnji nemar prema umjetnicima u znak revanšizma, uz dramu o moćnim birokratama i nemoćnim pjesnicima“, dodaje se.

Publika je na kraju uz brojne aplauze pozdravila protagoniste komada, koji su uz sjajnu empatiju i scenske sukobe prikazali tamnu stranu kulture na svim prostorima, a gledaoci mlađeg uzrasta izašli na scenu i fotografisali se sa glumcima.

„O ukupnim dometima ovog gorko satiričnog komada vrlo ilustrativna je i ocjena jedne od gledateljki, dipl. pravnice i kolumnistkinje, Nataše Pavlićević Miljanić: „Oduševljena sam glumom, tekstom i porukom. Mnogi pravi glumci bi se večeras zamislili pred ovim ‘amaterima’… Nijesam očekivala da amateri ovako snažno mogu da uđu u lik i temu, kojom ste obuhvatili sudbinu svakog umjetnika pred vratima tzv. kadrova po dubini. I tužan i ružan prikaz sa čime se sve umjetnici bore i kome se, nažalost, mole. Nadam se da će gostovanja i u drugim gradovima ostaviti na publiku snažan utisak kakav zaista i zaslužuje ova predstava. Duboko poštovanje što ste na ovaj način istupili protiv ustaljenog političkog, pomalo prostačkog odnosa prema kulturi.““, kaže se u saopštenju.

Studentski teatar večeras nastupa na sceni Centra za kulturu Danilovgrad sa početkom u 20 časova, a ulaz je slobodan.

foto: Studentski teatar

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA