Student Fakulteta likovnih umjetnosti Esen Pojatić osvojio prvu nagradu na Internacionalnoj skulptorskoj izložbi u Italiji

Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore s ponosom objavljuje da je student master studija Esen Pojatić osvojio prvu nagradu na Internacionalnoj skulptorskoj izložbi Premio Edgardo Mannucci  u Italiji. Svečana dodjela nagrada održana je 25. maja u Teatro Misa, nakon čega je uslijedila inauguracija izložbe u Palazzo dei Priori u Arćeviji.

Žiri, sastavljen od profesora, organizatora i stručnjaka iz umjetnosti, kojim je predsjedavao istaknuti kustos profesor Stefano Papetti, a u čijem radu je učestvovao i dekan Fakulteta likovnih umjetnosti profesor Marko Marković, dodijelio je prvu, drugu i treću nagradu, kao i počasno priznanje studentima učesnicima izložbe.

Pored Esena Pojatića, Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore na izložbi su predstavljale i studentkinje Teodora Raičević Mila Bera, pod mentorstvom i u selekciji profesora Željka Reljića. Profesor Reljić je u pratećem katalogu izložbe istakao da “Esen Pojatić snažno prikazuje izražene površine, utisnute u jednostavnu kompozicionu šemu koje čine vrstu savremenog totema”.

Internacionalna nagrada za skulpturu Edgardo Mannucci kreirana je sa ciljem unaprijeđenja kulture i stvaralaštva mladih umjetnika-vajara, namijenjena studentima italijanskih i inostranih akademija likovnih umjetnosti, kako bi ih stimulisala u razvoju njihove umjetničke karijere.

Izložba je organizovana od strane Opštine Arćevija i Rotary kluba, uz pokroviteljstvo Regionalnog savjeta i Regije Marke. Nagrada, nazvana po vajaru Mannuciju (jednom od najznačajnijih italijanskih vajara 20. vijeka), stigla je do svog 31. izdanja.

Na ovogodišnjem izdanju ove prestižne nagrade, Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore imao je čast da na poziv organizatora, bude internacionalni učesnik. Pored našeg fakulteta, učešće su uzeli i italijanske akademije iz Urbina, Maćerate, Karare, Akvile i Napulja.

Dobitniku prve nagrade Esenu Pojatiću, pored novčanog iznosa, pruža se mogućnost da naredne godine organizuje samostalnu izložbu, koja će biti održana u istom periodu narednog izdanja nagrade.

foto:UCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA