Sjutra promocija monografije „Crnogorsko narodno pozorište 1953-2023“

Monografija Crnogorsko narodno pozorište 1953-2023, nastala u povodu obilježavanja jubileja 70 godina postojanja nacionalnog teatra, biće održana u srijedu, 8. novembra s početkom u 18 sati, najavljeno je iz CNP-a.

Kako je zapisao urednik izdanja i jedan od autora tekstova Milovan Radojević, prije sedam decenija, 1. novembra 1953. godine, Crnogorsko narodno pozorište (CNP) počelo je rad prvom premijerom.

„Svojim djelovanjem postalo je jedna od najznačajnijih institucija kulture u Crnoj Gori. U domenu estetskog CNP danas njeguje savremeni pozorišni izraz i na inovativan način ostvaruje misiju nacionalnog teatra. Za sedamdeset godina CNP je ostvarilo oko 370 premijera, što je u prosjeku nešto više od pet premijera godišnje. O svojem radu i repertoaru CNP je u posljednjih 25 godina objavilo četiri monografske publikacije. Ova jubilarna monografija, posvećena 70-godišnjici postojanja CNP, peta je po redu“, navodi se u saopštenju.

O monografiji će govoriti: reditelj Blagota Eraković, mr Nela Savković-Vukčević, kulturološkinja, prof. dr Almir Bašović, pozorišni kritičar iz Sarajeva.

Moderatorka je Branka Vukašinović, predstavnica Izdavačko-dokumentacionog odjeljenja Crnogorskog narodnog pozorišta.

Promocija će biti održana u Press Sali CNP-a, a ulaz je slobodan.

Foto: CNP

NIKŠIĆ PROGNOZA