„Sjećanja su bezvremensko blago srca“

Manifestacija „Evropski dani jevrejske kulture“ ove godine održava se pod motom „Sjećanje“, a u Crnoj Gori biće obilježena s nekoliko kulturno-umjetničkih programa koji su počeli večeras u Kuslevovoj kući u Podgorici. Organizator manifestacije u Crnoj Gori je Jevrejska zajednica, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, JU Muzeji i galerije Podgorice i JOINT-a.

Brojnom diplomatskom koru kao i predstavnicima političke scene u dvorištu Kuslevove kuće najprije se obratio Jahel Vilan, ambasador Izraela u Republici Srbiji i nerezidencijalni ambasador u Crnoj Gori. Podsjetio je da se dan posvećen jevrejskoj kulturi u Evropi počeo obilježavati 1999. godine, i danas se obilježavaju u 24 zemlje Evrope, s idejom da lokalnim zajednicama predstave bogatstvo i raznolikost judaizma, ne samo kao religije ili naroda.

– Uvijek je zadovoljstvo doći u Crnu Goru, zemlju koja ima dobru saradnju i odnose s Jevrejskom zajednicom, i u kojoj nema ni najmanje naznake antisemitizma. Mislim i da je bitno narodu Crne Gore prezentovati aspekte naše kulture. Država Izrael uvijek sa zadovoljstvom participira u realizaciji programa „Evropskih dana jevrejske kulture“ – rekao je ambasador Vilan, između ostalog. Ovom prilikom podsjetio je i da ove godine Izrael proslavlja 75. godišnjicu nezavisnosti, i za nepun mjesec u Nikšiću će prigodnim kulturnim programima obilježiti taj i još neke značajne datume iz istorije.

image

Potom se prisutnima obratio Lucijano Moše Prelević, vrhovni rabin Crne Gore, koji je govorio ispred Jevrejske zajednice Crne Gore. On je istakao da su Jevreji uvijek jako povezani sa zemljom u kojoj žive, tako da i njihova kultura uvijek ima primjese kulture zemlje u kojoj žive. Jedan od aspekata ove manifestacije, dodao je Prelević, jesu i otvorena vrata sinagoge. No, dodao je, nada se da će uskoro i u Podgorici imati svoj vjerski objekat.

image

Manifestaciju je zvanično otvorila Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice.

– Kažu da su sjećanja bezvremensko blago srca i upravo je ovo prilika da se prisjetimo svega čime je jevrejska zajednica obogatila naše društvo. Ovaj događaj pruža nam mogućnost i da se bolje upoznamo sa istorijom, govoreći o dubokim korijenima jevrejske kulture koja na tlu Evrope seže vijekovima unazad – rekla je Injac, dodajući da se „govoreći jezikom umjetnosti snažnije povezujemo i obogaćujemo svojim različitostima“.

Koncert i izložba

Nakon njihovih obraćanja počeo je koncert naslovljen „Jevrejskom muzikom kroz vrijeme“, u izvođenju Crnogorskog kamernog orkestra kojim diriguje Sara Arijana Serhatlić.

Takođe, u Kuslevovoj kući otvorena je izložba „Moša Pijade – O revoluciji i umjetnosti“ koju je uredila kustoskinja Nela Gligorović. Postavka sadrži foto-dokumentaciju i narativni segment koji se bavi društveno–političkim i umjetničkim djelovanjem Moše Pijade, jedne od ključnih figura jugoslovenskog društva XX vijeka. Izložba je nastala na osnovu materijala Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA