Selimir Radulović dobio nagradu „Miroslav Antić“

Manifestacija „Antićevi dani“, koja se u Novom Sadu održava 17. put, počinje danas, 11. marta i trajaće do 18. marta. Ovogodišnje izdanje manifestacije sadržaće mnogo raznolikih sadržaja, a nagrada „Miroslav Antić“ za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2023. godini otišla je u ruke Selimiru Raduloviću za knjigu pjesama „Zapis na stubu, jerusalimskom“. U minulih desetak dana Radulović je dobio još dva izuzetna priznanja, jedno od književnika i kritičara, drugo od bibliotekara – nagradu „Meša Selimović“ za istu ovu knjigu i Nagradu „Janko Šafarik“ od Narodne biblioteke Srbije.

Predsjednik stručnog žirija za dodjelu nagrade „Miroslav Antić“ Miroslav Aleksić obrazložio je odluku žirija, navodeći između ostalog da knjigu „Zapisi na stubu, Jerusalimskom“ čine četiri cjeline, koje se uglavnom sastoje od numerisanih fragmenata.

– Ova poezija ne pripada svijetu zasnovanom isključivo na Euklidovoj geometriji, niti je omeđena epistemološkim okvirima racionalističkog svijeta. Gnoseološki gledana ona je potpuno hrišćanska. Što više daš, imaćeš više! Takve poruke savremeni čovjek postindustrijskog IT društva teško razumije. Pojmovi ljubavi, vjere, odanosti, mržnje, izdaje, grijeha, oproštaja… u Radulovićevoj poeziji takođe ne figuriraju u kontekstu civilizacije kiborga i posthumanističkog svijeta. On je jedan u nizu učenika kojeg gromoglasne fanfare svijeta nastalog iz tekovina Francuske buržoaske revolucije nisu trgle iz blagodatnog mira u krilu Očevom. Takvi pjesnici su rijetki i njihove knjige su darovi – navodi se između ostalog u obrazloženju.

Selimir Radulović je istaknuti kulturni poslenik i upravnik Biblioteke Matice srpske, a knjiga „Zapis na stubu, Jerusalimskom“ njegova je 12. pjesnička knjiga.

Predsjednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, koja je predsjedavala Odborom manifestacije, istakla je da su „Antićevi dani“ dugi niz godina uspješno posvećeni sjećanju i očuvanju djela jednog od naših najvrsnijih pjesnika i umjetnika Miroslava Mike Antića, ali i približavanju njegovog veličanstvenog stvaralaštva novim generacijama, čuvajući Antićevu bogatu zaostavštinu, prenosi RTV Vojvodina.

foto:privatna arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA