Scribit mirum in modum: Roman prvijenac Mirka Pavićevića

Roman ,,Scribit mirum in modum“ – ,,Čudno piše pakao“,  proistakao iz pera Nikšićanina Mirka Pavićevića pričama u priči obrađuje čitav spektar životnih tema u kojima će se pronaći svaki čitalac.

Pavićević je gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Nikšić rekao da ljubav prema pisanju i pisanoj riječi gaji odavno, ali ipak obeshrabren određenim komentarima nije pisao u kontinuitetu. U romanu  radnja se dešava na fantastičnom planu, a autor otkriva zbog čega se odlučio za takav izraz.

,,Fantastika je nešto što mene inače privlači kao nekoga ko voli da piše. Kroz fantastiku možete da svoju inspiraciju i ideje izrazite na jedan jako prihvatljiv i zanimljiv način. Imate mogućnost da kao scenarista kreirate tok priče, a onda na samom kraju plasirate jako bitnu poruku koja je svakom djelu potrebna“, rekao je Pavićević.

Dodaje da mu za naslov nije bilo teško da se odluči budući da je kao naistaknutija pozicija u tekstu asocijacija na ono što se nalazi na stranicama knjige. Ističe da nije vodio računa o izrazu, već je pisao prateći unutrašnje pobude da najintimnije emocije pretoči na papir.

 ,,Ja jesam koristio monološko-asocijativni stil pisanja, ali sam pisao ne vodeći računa o tome koji će žanr da bude ni kako će to kritika okarakterisati. Meni  je bilo jako bitno da ne sputavam svoju inspiraciju, da ne sputavam sebe, već sve ono što u tom trenutku osjećam i želim da napišem bude napisano. Nijesam htio ni da se vodim nekim modernim tokovima savremenih pisaca koji pišu ono što narod želi da čita. Ja sam pisao ono što želim“, izričit je Pavićević.

Budući da je roman pisao duži niz godina, autor kaže da se dotakao tema koje su se danas naročito aktuelizovale, kao što je vršnjačko nasilje.

,,Ja sam kao uzrok vršnjačkog nasilja koje se dešava u mom romanu naveo roditelje. Dakle, roditelji nijesu bili u potpunosti odgovorni prema svom djetetu, i zbog neke žurbe za novcem, poslovima i životnim obavezama jednostavno su u nekom trenutku zanemarili ono što je dijete željelo da kaže, a to dijete je trpjelo posljedice“, istakao je Pavićević.

Kako je primijetila kritika, događaji u romanu ređaju se na monološko-asocijativan način. Pavićević to objašnjava kao sopstvenu težnju da se pomiri sa prošlošću. 

,,Na mojim koricama je filmska traka, i to je asocijacija na to kako se priče nadovezuju. Prva i poslednja priča imaju svoj uzrok, a to je da se ja negdje nijesam pomirio sa nekim događajima koji su se desili prije nekih desetak godina u mom životu, da mi je negdje trebalo da napišem nešto da bi se sve to dovelo u ravan, a onda su priče dolazile same po sebi“, kaže autor.

Pavićević se zahvalio onima koji su pomogli da roman ,,Scribit mirum in modum“ ugleda svjetlost dana.

,,Iskoristio bih priliku da se zahvalim onima koji su mi pomogli da prikupim novčana sredstva i objavim knjigu, a to su Opština Nikšić i Elektroprivreda Crne Gore, kao i svom izdavaču ,,Novoj poetici“ iz Beograda koji je imao sluha da sve to obradi i da zajedno sa mnom negdje dođemo do ovog konačnog rezultata“, istakao je Pavićević.

Zahvalnost duguje i prijateljima mr Bojani Obradović, Darku Nikoliću i Ujkanu Kurpejoviću koji su ga ohrabrili da se vrati pisanju i ne odustane od ideje da objavi roman.

Prva promocija romana ,,Scribit mirum in modum“ biće 15. juna u Gradskoj kući u Nikšiću.

Vanja Damjanović

Foto: RTNK/Privatna arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA