Raspisan četvrti konkurs za dodjelu pjesničke nagrade „Milo Bošković“

“Dani Mila Boškovića”, počeli su raspisivanjem konkursa za pjesnički nagradu, koja nosi ime tog crnogorskog književnika. Projekat relizuju kolašinski Centar za kulturu i Narodna biblioteka „Ljubo Anđelić“, a podržali su ga Ministarstvo kulture i medija i Opština.

Konkurs će, kako kažu organizaotri, trajati do 5 oktobra. Pravo učešća imaju pjesnikinje i pjesnici iz Crne Gore i regiona, mlađi od 37 godina, a svaki autor može poslati jednu neobjavljenu pjesmu.

Odabrane pjesme biće objavljene u Zborniku pjesama sa ovogodišnjeg konkursa.

Aktivnosti u organizaciji manifestacije obuhvatiće i upoznavanje sa književnim opusom Mila Boškovića. Tokom trajanja konkursa za pjesničku nagradu, u prostorijama Narodne biblioteke biće izložena njegova djela.

Bošković je rođen u Kolašinu 1937. godine, a objavio je je preko 20 knjiga poezije i proze i ostavio više knjiga u rukopisu. Njegov roman „Ikar sa Itake“ uvršten je u ediciju „Roman u Crnoj Gori“, te u „Antologiju crnogorske kratke priče“, a poezija mu je ušla u antologiju „Crnogorska poezija XX vijeka“ – Poetika Montenegrina (31 pjesnik). Zastupljen je i u više antologija jugoslovenske književnosti kao i u svjetskoj „Antologiji ljubavne poezije”. Broojni književni kritičari ocijenili su da je Bošković najznačajniji pjesnik i prozni pisac u XX vijeku iz kolašinskog kraja i autentičan književni glas u crnogorskoj literaturi.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA